Egy diák óra közben lőtte agyon tanárnőjét Észtországban

Egy kilencedikes diák pisztollyal lőtt rá az 56 éves némettanárnőre, Ene Sarapra, aki ismert pedagógus volt Észtországban. A balti országban ez volt az első iskolai lövöldözés.

A véres esemény a Tallinntól 150 kilométerre délre fekvő Viljandiban, a Paalalinna iskolában történt. A rendőrség őrizetbe vette a tettest, aki nem tanúsított ellenállást. A lövöldözésnek más áldozata nem volt - közölte a rendőrség. A gyilkosság idején a tettesen kívül még négy diák tartózkodott az osztályteremben. 

Az észt törvények szerint a kiskorú tettest 10 évig terjedő börtönbüntetés fenyegeti. Hanno Pevkur belügyminiszter közlése szerint a diák apjának engedéllyel tartott pisztolyát használta. A fegyvert a rendőrség elkobozta. 

Toomas Hendrik Ilves államfő elszörnyedve reagált a gyilkosságra. "Ez nem egy iskola vagy egy város tragédiája. Ez egész Észtország tragédiája" - mondta. Taavi Röivas kormányfő kijelentette: "mindannyiunkat sokkolt ez az esemény".

Észtországban 18 évnél fiatalabb személyek nem vásárolhatnak vagy birtokolhatnak lőfegyvert vagy lőszert, és a kézi lőfegyverek nem gyakoriak az országban. Vadászfegyverek tartása viszont széles körben elterjedt olyan vidéki körzetekben, ahol népszerű a vadászat. Az 1,3 milliós balti országban becslések szerint mintegy 120 ezer fegyver van polgári személyek birtokában.

A vizsgálat folyamatban van, a rendőrség további részleteket nem közölt.

Kimaradt?