Alanyi jogon jár mindenkinek Finnországban az internet

Finnország a világ összes országa közül elsőként fektette le törvényben, hogy minden állampolgárának alanyi jogon jár a szélessávú internet.

A szabályozás július elsejével lépett érvénybe, és egyelőre 1 megabites elérés biztosítását írja elő kötelezően az internetszolgáltatók számára. A tervek szerint ezt 2015-re drasztikusan emelni szeretnék, egészen 100 megabitig - írja az Index.

Felmérések szerint a finn internetpenetráció 96 százalék körül van, és a törvény teljes betartásához összesen 4000 háztartást kell már csak bedrótozni. „Felismertük az internet igazi jelentőségét a mindennapi életben, és igazi információs társadalmat építünk rá. A net többé már nem csak szórakozás" - mondta a finn informatikai miniszter, Suvi Linden a BBC-nek.

Több más európai országban, így Svájcban és Nagy-Britanniában is voltak már hasonló törekvések, de törvényt még sehol sem hoztak erre, legfeljebb ajánlásokat. Az alanyi jogon járó internet elve ütközik a több országban bevezetett három csapás törvény online verziójával, ami az illegális fájlok letöltésén és megosztásán kapott felhasználókat letiltaná a netről három ilyen alkalom után. Finnországban az illegális fájlcserélők csak figyelmeztetést kapnak, az internetelérésüket nem vonják meg.

Kimaradt?