Újabb cigánytelepet számoltak fel Párizs közelében

Újabb cigánytelepet számolt fel kedden a francia rendőrség, a Párizstól északra található Bobignyban, ahol több tucat család élt évek óta, többségében beiskolázott gyermekekkel.

A párizsi régió egyik legrégibb romatáborában mintegy kétszázan éltek. A kiürítést a város tavasszal megválasztott új vezetője, a centrista Stéphane De Paoli augusztusban meghozott önkormányzati rendeletének értelmében kezdte meg délután a rendőrség. A polgármester higiéniai okokra hivatkozva kérte a hely felszámolását.

Didier Leschi esélyegyenlőségi prefektus szerint a táborlakók többsége, akiket előzetesen értesítettek a kiürítésről, a rendőrök érkezése előtt elhagyta a telepet. Helyszíni tudósítások szerint azonban mintegy ötven ember, köztük sok gyermek és idős ember még kora este is a környéken, a tábor közelében tartózkodott, bevásárlókocsikban tolva a dolgaikat.

"A rendőrség megtiltotta nekik, hogy a városközpont vagy a metró felé menjenek" - mondta Véronique Decker, a helyi általános iskola igazgatója, ahova a cigánytelepen élő gyermekek járnak. "Száztizenöten maradtak. Nekik nincs hova menniük" - tette hozzá.

A prefektúra szerint az augusztusi helyszíni szociális vizsgálatot követően mintegy harminc családnak, ahonnan a gyerekek iskolába járnak, lakhatási elhelyezést javasoltak. Közülük mintegy tucatnyian, akik állandó jövedelemmel rendelkeznek, szociális bérlakást kaptak a megyében. A többi család, amelynek csak alkalmi jövedelme van, szállóban kapott ideiglenes elhelyezést. A jövedelem nélkülieket pedig a párizsi régión kívüli átmeneti szállásokon helyezik el, miután a főváros környékén nincs hely.

Amnesty: nem ez a megoldás

Az Amnesty International emberi jogi szervezet közleménye szerint a hatóságok által javasolt lakhatási megoldások nem kielégítők, mert a legtöbb a párizsi külvároson kívül helyezkedik el, nagyon messze azoktól az iskoláktól, ahova általában a táborban élő romagyerekek járnak.

Az elmúlt napokban több egyesület is fellépett az évek óta a Bobigny polgármesteri hivatal közelében található cigánytelep lakóinak támogatására. A tábornak az egyik felét, amely a párizsi tömegközlekedési vállalat (RATP) és a megyei tanács területén helyezkedett el, 2013 augusztusában már felszámolták. Fél évvel később a tábor megmaradt részében egy nyolcéves gyermek meghalt egy tűzben.

Kiutasításuk után visszatérnek

A prefektúra szerint a Párizstól északra található Seine-Saint-Denis megyében 2013-ban 135 cigánytelepet számoltak fel. A hivatalos adatok szerint Párizs környékén 2013 elején még 8 ezer kelet-európai roma élt az utak menték kialakított átmeneti táborhelyeken, azóta 3 ezer alá csökkent a számuk.

A lakhatás biztosításáért felelős tárcaközi bizottság (Dihal) összesítése szerint Franciaországban mintegy 15-17 ezer kelet-európai, elsősorban Romániából és Bulgáriából érkezett roma él illegálisan kialakított bádogvárosokban. Számuk évek óta nem változik, a kiutasítások után általában ugyanazok az emberek jönnek vissza. Kétharmaduk Seine-Saint-Denis megyében koncentrálódik. Ez Franciaország egyik legszegényebb megyéje, itt robbantak ki 2005-ben a külvárosi zavargások.

Kapcsolódók

Kimaradt?