Feloldották az ausztrálok az arcot eltakaró viseletek tilalmát

A hivatal október 2-án jelentette be, hogy „az arcukat eltakaró személyeket" nem engedik be a képviselőház és a szenátus nyitott karzataira, csak olyan helyekre, amelyeket rendszerint a zajos iskolás gyerekeknek tartanak fenn és hangszigetelt üveggel vannak ellátva.

A rendelkezést a parlament legutóbbi kéthetes ülésszaka utolsó ülésének vége előtt néhány órával fogadták el, így a gyakorlatban nem volt hatása. A törvényhozás hétfői, újbóli összeülése előtt valamivel a parlament hivatala (Department of Parliamentary Services, DPS) közleményben tudatta, hogy azokat is beengedik az épület nyilvános helyiségeibe, akiken az arc eltakarását célzó viseletet van. A közlemény szerint a beléptetéskor viszont le kell venni ezeket a viseleteket, hogy a biztonsági személyzet ellenőrizni tudja, nem olyan személy akar-e bejutni az épületbe, aki erre nem jogosult vagy aki veszélyt jelenthet.

Az október eleji rendelkezésben sokan a muzulmán nők szegregációját és a hátrányos megkülönböztetés elleni törvények megszegését látták. Tony Abbott miniszterelnök a felháborodás nyomán közölte, nem értesítették a tilalom tervéről, és arra kérte Bronwyn Bishopot, a képviselőház elnökét, hogy gondolja át a döntést, a szigorítást ugyanis ő hagyta jóvá. Bishop, akárcsak a szenátus elnöke, Stephen Parry korábban a muzulmán fejkendők viseletének betiltását szorgalmazta az állami iskolákban.

Az ügy kellemetlenséget okozott az ausztrál kormánynak, amely biztosítani akarja az ország muzulmán kisebbségét arról, hogy a terrorizmus ellen hozott új törvények, valamint a terrorizmussal gyanúsítható személyek elleni, az utóbbi hónapokban végrehajtott rendőrségi rajtaütések a bűnüldözést szolgálják, és nem egy vallás ellen irányulnak. A parlamentben fokozták a biztonsági intézkedéseket az után, hogy a kormány a múlt hónapban a második legmagasabb szintre emelte a terrorkészültséget az Iszlám Állam (IÁ) nevű szélsőséges szunnita szervezet támogatói által jelentett belföldi veszély miatt.

Ausztrália tagja az IÁ elleni koalíciónak, amely légicsapásokkal igyekszik feltartóztatni a dzsihadista szervezet előrenyomulását Irakban és Szíriában. A csendes-óceáni ország harci repülői Irak északi részén hajtanak végre küldetéseket, és Ausztrália azt tervezi, hogy különleges erőket küld Irakba, hogy általuk segítse az ottani biztonsági erők kiképzését.

Kimaradt?