Túl kövér a belgáknak az új egészségügyi miniszter

Nem tartják hiteles arcnak az elhízás elleni harcban a belgák az 52 éves, 130 kilós egészségügyi minisztert, Maggie De Blockot. Az egykori menekültügyért, bevándorlásért és társadalmi integrációért felelős államtitkárt, aki orvosi diplomával is rendelkezik, hétvégén 74 százalékos támogatottsággal nevezték ki az Egészségügyi Minisztérium élére. 

Egy belga újságíró, Tom Van de Weghe szerint azonban az a probléma, hogy Maggie De Block túlsúlyos, ezért nem tartja hiteles arcnak az elhízás elleni harcban. Belgiumban komoly probléma az elhízás, majdnem minden második ember túlsúlyos.

„Hogy lehetne így hiteles?” – tette fel a kérdést az újságíró Twitteren a miniszter kinevezését követően. A provokatív kérdés élénk vitát váltott ki az országban, sőt nemzetközi figyelmet is kapott.

Az érintett nem késlekedett az újságírói támadásra adott válasszal: „Úgy gondolom, ezeknek a megjegyzéseknek nincs semmi értelmük. A kollégáim nem a fizikai megjelenésem alapján ítélnek meg, hanem értékelik a tudásomat és a szakértelmemet” – jelentette ki Maggie De Block a Het Nieuwsblad újság online felületén.

2011-ben már egyszer elmagyarázta, hogy túlsúlyosságának egy genetikai probléma az oka. Az interneten többen támogatásukról biztosították Maggie De Block-ot, akit (szintén a Twitteren) Catherine Fronck, a belga környezetvédelmi államtitkár is megvédett az alábbi idézettel: „Egy felmérés szerint a némi súlyfölösleggel rendelkező nők tovább élnek, mint azok a férfiak, akik ezt szóvá teszik.” 

 

Kimaradt?