Kinevezné Obama az eboalügyi felelőst

Barack Obama amerikai elnök csütörtökön bejelentette, hogy fontolóra vette egy ebolaügyi főfelelős kinevezését a járvány elleni küzdelem koordinálására.

Barack Obama amerikai elnök a kabinetjének illetékes tagjaival folytatott megbeszélést követően - kamerák előtt - megelégedését fejezte ki Susan Rice nemzetbiztonsági és Lisa Monaco belbiztonsági tanácsadó, valamint Sylvia Burwell egészségügyi miniszter és a járványügyi hatóságot (CDC) vezető Thomas Frieden eddigi munkájával. Ugyanakkor kijelentette, hogy az ebolával szembeni fellépés kezdeti szakasza után hasznos lehet, hogy az erőfeszítések összehangolásával egyetlen felelőst - az amerikai média és Obama szóhasználatával egy „cárt" - bízzanak meg. A lehetséges döntést munkatársainak egyébirányú leterheltségével, nem pedig az elmúlt napokban nyilvánosságra került hibákkal indokolta.

Barack Obama, aki az ebolahelyzet miatt csütörtökön immár másodszor is lemondta a vidéki kampányadomány-gyűjtő utazásait, ismételten elvetette az utazási tilalom bevezetésére vonatkozó javaslatokat. Kijelentette ugyanakkor, hogy a járvány sújtotta országokból az Egyesült Államokba beáramló utasforgalom leállításával szembeni kifogása nem filozófiai jellegű. Döntését azzal indokolta, hogy a járványügyi szakemberek és a történelmi tapasztalatok szerint a tilalom azt eredményezné, hogy az utasok különböző módszerekkel megpróbálnák eltitkolni, hogy eredetileg mely országból indultak útnak.

A mostani rendszer, amelyben mind a kiinduló állomáson, mind a fogadó országban szűrik és regisztrálják az utasokat, a rájuk vonatkozó értesüléseket pedig megosztják azon területek hatóságaival, ahol az utazók huzamosabb ideig tartózkodni kívánnak, hatékonyabb védekezést tesz lehetővé, mint a tiltás. Obama azonban nem zárta ki annak lehetőségét, hogy az amerikaiak biztonsága érdekében mégis meghozza ezt a döntést, ha a járványügyi szakértők ezt javasolják majd neki.

Ismételten hangsúlyozta, hogy a járványt a forrásánál, vagyis Nyugat-Afrikában kell elfojtani. Nevek említése nélkül elmondta, csütörtökön újabb országok vezetőit hívta fel annak érdekében, hogy fokozottan támogassák az ebola elleni küzdelmet.

Obama elnök szerint még mindig nem sikerült megállapítani, hogy konkrétan miként fertőződött meg a két dallasi nővér. Elmondta, hogy a szükséges tennivalókról és felszerelési igényekről eszmecserét folytatott Texas és Ohio kormányzójával. Hozzátette, hogy az utóbbi államba egy szakértői csoportot is küldtek a CDC-től.

A lakosságot megnyugtatandó kijelentette, hogy az amerikai vezetés és személy szerint ő is rendkívül komolyan veszi a járvány megfékezésével kapcsolatos feladatokat. Megint felhívta a figyelmet arra, hogy az ebola nem légúti fertőzés, azt nehéz elkapni, és a vírussal megfertőződni csak úgy lehet, ha valaki egy betegnek a testnedveivel érintkezik.

Kapcsolódók

Kimaradt?