Egyre több ebolagyanús beteget kezelnek Európában

Madridban három, Párizsban egy új lázas esetet izoláltak, Csehországban példátlan ellenőrzéseket vezetnek be a reptéren, míg Libériának 84841 hullazsákra lenne szüksége. Az ebolahelyzet nem megnyugtató.

Az ebolafertőzés veszélye miatt a csehországi nemzetközi repülőtereken kedd reggeltől ellenőrizni fogják a külföldről érkező összes utast – jelentette be Svatopluk Nemecek cseh egészségügyi miniszter. Az intézkedés Prága, Karlovy Vary, Pardubice, Ostrava és Brünn repülőtereire vonatkozik – tette hozzá a miniszter csütörtöki prágai sajtótájékoztatóján. A belföldi légi járatokra az intézkedés nem vonatkozik.

Eközben Madridban három lázas beteget kezdtek kezelni csütörtökön a III. Károly klinikán, akiknél felmerül az ebola gyanúja. Ketten közülük Nyugat-Afrikából érkeztek, a harmadik lázas beteg pedig kapcsolatba került korábban azzal a spanyol ápolónővel, akit megfertőzött, miközben ellátott egy ebolás beteget.

Ebolagyanús esetet vizsgálnak Párizsban is: egy 38 éves ápolónőt szállítottak a Bégin katonai kórházba 38 fok feletti lázzal. A Le Parisien lap információit egyelőre nem erősítették meg hivatalosan. Az ápolónő korábban rendszeresen érintkezett az Orvosok Határok Nélkül nevű segélyszervezet megfertőződött munkatársával, aki Libériában szedte össze a kórt.

A libériai kormány pedig már országának létét érzi veszélyben – nem teljesen alaptalanul. A helyzet valóban borzalmas, amit jól mutat, hogy a kormány becslése szerint többek között 84841 hullazsákra is szükségük lenne. Ebből jelenleg 4901 zsák van a birtokukban. Libériának ezen kívül több mint kétmillió doboznyi gumikesztyűre, félmillió szemvédőre, és több tízezer párnyi gumicsizmára is szüksége lenne.

Kimaradt?