Összecsaptak a rendőrökkel a Hongkongban tüntető diákok

A demokráciapárti, nyílt és szabad választásokat követelő tüntetők kedd este összecsaptak a rendőrökkel és eltorlaszoltak egy alagutat Hongkongban. A javarészt diákokból álló tömeg autógumikból, fémhulladékból, műanyag- és fémkorlátokból, valamint vízelvezető árkokból elmozdított betonlapokból emeltek barikádot a kormányzói hivatallal szemben, a Lung Vo út alagútjának bejáratánál.

Helyi értesülések szerint a tüntetők kisebb összetűzésbe keveredtek a kiérkező rohamrendőrökkel, akik paprikaspray bevetésével válaszoltak, komolyabb összecsapásokról azonban nem tudni - írja az Index. A South China Morning Post nevű lap úgy tudja: a tüntetők segítségére siető tömegek idővel visszavonulásra késztették a rohamrendőröket, akik megpróbálták kiszorítani a diákokat az útról, hogy őrizetbe vegyék a vezetőiket.

Egy tüntető „kis győzelemként" ünnepelte az alagút visszafoglalását, amelyet korábban már egyszer lezártak a diákok. A demonstrálók száma egyébként az utóbbi napokban jelentősen csökkent, így a siker jótékony, lelkesítő hatással lehet a nyílt és szabad választásokat követelő fiatalokra. Bár a nap során az egyenruhások a tüntetők több útakadályát is elbontották, Hongkong legalább négy pontján továbbra is százak folytatták az immár harmadik hete tartó tiltakozóakciót.

https://www.youtube.com/watch?v=LvsrEF3gp-U

Csang Hsziao-ming, a kínai kormány hongkongi főképviselője szerint: „a pekingi vezetés felkészült a legrosszabbra is, és azzal számol, hogy a tüntetések még egy ideig tartani fognak.” A politikus abban bízik, hogy a közvélemény nem a tüntetők oldalára áll majd.

A hongkongi diákok szeptember 22-én kezdtek utcai tiltakozásokba, mert nem akarják elfogadni a hongkongi választási reform Peking által diktált menetrendjét. A soron következő 2017-es kormányzóválasztáson ugyan első ízben minden választópolgár szavazhat, de csak arra a 2-3 jelöltre, akiknek személyéről egy 1200 fős bizottság dönt majd. A diákok szabad és nyílt jelöltállítást követelnek.

Kapcsolódók

Kimaradt?