Koldusoknak adtak ki magatartási kódexet Ausztriában

Magatartási kódexet állított össze koldusok számára Salzburg városa, Ausztriában elsőként.

A zsebben is elférő, koldusoknak készített magatartási kézikönyv 17 alapszabályt rögzít öt nyelven, és közérthetően elmagyarázza, hogy mi engedélyezett és mi nem Salzburgban. A "kolduskódex" szerint tilos egyebek közt az agresszív koldulás, a gyermekekkel való koldulás vagy valamilyen testi fogyatékosság színlelése, emellett nem tűrik a kéregetést a boltok előtt vagy az ivókutaknál. 

A kezdetnek 3000 példányban kiadott brosúrát a helyi hatóságok jelentették meg boltosok és különféle civil szervezetek bevonásával német, román, magyar, bolgár és romani (cigány) nyelven, az írástudatlanok számára piktogrammokkal.

A hatóságok és szociális szervezetek által - egyebek között szükségszállásokon - terjesztett kiadvány egyik fejezete nem a koldusokhoz szól, hanem a helyi lakosoknak ad tanácsot a koldusokkal való bánásmódhoz. 

A kézikönyv nem foglal állást abban, hogy adakozzanak-e a salzburgiak, de megértő és barátságos bánásmódot kér tőlük, és tudatos magatartást vár el mindkét féltől annak érdekében, hogy csökkenjen a szembenállás. A könyvecske szerint sok koldus azért érkezik Ausztriába, mert odahaza nem tudja eltartani a családját.

Kimaradt?