Új szlovén jelölt került az elbukott Alenka Bratusek helyére

Új jelöltet javasolt a kigolyózott szlovén biztosjelölt helyére az Európai Parlament két legnagyobb frakciója, amelyek meg is egyeztek az utódról Jean-Claude Juncker bizottsági elnökkel - jelentette a European Voice.

Tanja Fajon, a középbal EP-képviselője lehet Szlovénia EU-biztosa a korábbi jelölt, Alenka Bratusek volt kormányfő csütörtöki visszalépése, illetve korábbi bizottsági elutasítása után - közölte a European Voice. A lap szerint az új szlovén jelöltet a két legnagyobb EP-frakció, az EPP és az S&D javasolta, és már meg is egyeztek a személyéről Jean-Claude Juncker bizottsági elnökkel.

Az energiaunióért felelős európai bizottsági alelnöknek jelölt Alenka Bratuseket szerdán kaszálta el az EP ipari és energiaügyi valamint környezetvédelmi bizottsága, amelyek nem támogatták a biztosi kinevezését. Szlovénia jelenlegli miniszterelnöke szerda este még azt mondta, az ország két-három napon belül akar új jelöltet akar javasolni. 

A jobbközép néppárti és a szociáldemokrata frakcióvezető még Bratusek visszalépésének bejelentése előtt támogatóan nyilatkozott arról a lehetőségről, hogy a szlovén kormány Tanja Fajont jelölheti Bratusek helyett az Európai Bizottságba. Fajon már a ljubljanai kormány nyáron összeállított három fős listáján is rajta volt, de akkor Juncker a listáról nem őt, hanem a kormányfői székből távozó Bratuseket választotta.

Kérdés mennyire segítheti az új szlovén jelölt esetleges kiválasztása a bizottság gyorsabb hivatalba lépését. A Spiegel korábban úgy értesült, Alenka Bratusek elutasításával  feltehetően az Európai Parlament sem fog tudni szavazni az új bizottságról október 22-én, hiszen az új szlovén jelöltet is meg kell hallgatni, ami miatt csúszhat az Európai Bizottság felállítása is.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?