Már a 80-as évekbeli AIDS-hez hasonlítják az ebolát

A nyolcvanas évek első fele, az akkori AIDS-járvány óta nem volt példa olyan pusztító kórra, mint a mostani, elsősorban Nyugat-Afrikát sújtó ebola - mondta csütörtökön Thomas Frieden, az amerikai járványügyi hatóság (CDC) igazgatója.

"Hosszú küzdelem lesz (...) Az AIDS volt az egyetlen ehhez hasonlítható járvány az utóbbi harminc évben, amióta az egészségügyben dolgozom" - mondta Frieden a Világbank által szervezett kerekasztal-beszélgetésen Washingtonban.

A konferenciára élő videokapcsolaton keresztül bejelentkező Ernest Bai Koroma Sierra Leone-i elnök hangsúlyozta, hogy a vírus feltartóztatását célzó intézkedések jelenleg lassabbak, mint a betegség terjedése. "Ezen változtatni kell" - szögezte le az államfő.

A Világbank rendezvényén résztvevő államok több segélyt ígértek az érintett nyugat-afrikai országoknak, miután azok képviselői kifejtették, hogy nincs elegendő pénzük, orvosuk és kórházi ágyuk a vírus feltartóztatásához. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár közölte, hogy hússzor több segélyre van szükség a könyörtelen kór elleni küzdelemhez.

Az Egyesült Államok és az ENSZ emellett azt közölte, garantálni fogják, hogy elszállítják a Nyugat-Afrikában tevékenykedő egészségügyi dolgozókat, ha megbetegszenek. Szakértők szerint így próbálják elérni, hogy legyen elég olyan orvos és ápoló, aki hajlandó kockáztatni az életét a járvány feltartóztatása érdekében.

Hivatalos adatok szerint október 5-ig 3865-en haltak meg a kór okozta betegségben Guineában, Libériában és Sierra Leonéban. A WHO azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy az áldozatok tényleges száma ennél jóval magasabb lehet.

Kapcsolódók

Kimaradt?