A húgicára bízta Észak-Koreát a betegeskedő Kim Dzsong Un?

Kim Dzsong Un betegsége miatt szakértők szerint a húga, a huszonéves Kim Jo Dzsong irányíthatja jelenleg Észak-Koreát.

Több mint egy hónapja nem látták Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőt, aki elképzelhető, hogy betegség miatt marad távol a nyilvános szerepléstől, köszvényes lehet, cukorbeteg, vagy a bokáját törte. Egyes észak-koreai disszidensek szerint viszont elképzelhető, hogy Kim Dzsong Un felépüléséig a húga, Kim Jo Dzsong vezeti az országot, aki egyesek szerint a kommunista párt elnökhelyettese is egyben - írja a CNN.

Kim Jo Dzsong emellett idén többször is nyilvánosan jelent meg rendezvényeken párttisztségviselőként, egyesek szerint pedig Kim Dzsong Un mellett egyfajta kabinetfőnöki posztot tölthetett be.

Kim Jo Dzsong a szakértők szerint 1987-ben vagy 1988-ban született, vagyis 26-27 éves lehet, és Kim Dzsong Unnal együtt tanult Svájcban álnéven, miközben az észak-koreai nagykövetségen laktak. Apjuknak, Kim Dzsong Ilnek négy feleségtől összesen hét gyermeke született, de Kim Dzsong Un és Kim Jo Dzsong ugyanattól az anyától valók, és mindketten közelálltak apjukhoz.

Mivel Észak-Koreában egyelőre szinte elképzelhetetlen, hogy valaki olyan vezesse az országot, akinek nincs köze a Kim-családhoz, valószínűleg ezért alakult úgy, hogy a feltehetően beteg Kim Dzsong Un helyett a húga vette át ideiglenesen a vezető szerepet, de szakértők szerint ha tényleg egy huszonéves nő irányíthatja Észak-Koreát, akkor valóban komoly gond lehet a vezetővel.

Mivel azonban pénteken lesz az észak-koreai kommunista párt megalapításának 69. évfordulója, fontos kérdés, hogy Kim Dzsong Un megjelenik-e az ünnepségeken. Ez Észak-Korea egyik legfontosabb ünnepe, ha pedig a vezető kihagyja, akkor szinte biztos, hogy komoly problémái vannak.

Kimaradt?