Pánik a repülőn: ebolásnak tettette magát egy utas

Riadalmat okozott egy dominikai nemzetközi repülőjáraton az egyik utas, aki - utólagos elmondása szerint viccből - ebolásnak „tettette" magát.

Az Egyesült Államokból a népszerű turistaparadicsom, a Dominikai Köztársaság keleti csücskén található Punta Cana repülőterére tartó utasszállítón nem sokkal leszállás előtt tüsszögni kezdett, majd felkiáltott egy férfi: "Afrikából jövök". Hozzátette azt is, hogy lázas, mindezzel jókora pánikot keltve az utasok és a személyzet tagjai között – tájékoztatott csütörtökön kiadott közleményében a Punta Cana-i nemzetközi repülőtér. A repülő pilótája így landoláskor figyelmeztette a veszélyre a járatot fogadó terminál illetékeseit, akik azonnal megtették az Ebola-beteg érkezésének esetére előírt intézkedéseket.

A repülőtéri közlemény szerint a riadalmat okozó utas útlevelének ellenőrzésekor kiderült, hogy nem is járt Afrikában, mielőtt a karibi országba utazott volna. Az sem bizonyult igaznak, hogy lázas lenne. A férfi akkor már azt mondta, hogy csak tréfa volt az egész, de azt nem árulta el, miért viccelődött a halálos betegséggel kapcsolatban.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a vérrel és más testnedvvel terjedő Ebola-járvány által legsúlyosabban érintett nyugat-afrikai országokban - Guineában, Sierra Leonéban és Libériában - 8033 fertőzöttet regisztráltak, és közülük 3865-en belehaltak a súlyos vírusos betegségbe. A CNN amerikai hírtelevízió szerdai jelentése szerint hétvégétől kezdve kötelező szűrésnek fogják alávetni az Ebola sújtotta nyugat-afrikai országokból az Egyesült Államokba érkező légi utasokat.
 

 

Kapcsolódók

Kimaradt?