Ilyet még soha, senki sem látott férfi torna versenyen (VIDEÓ)

A Nemzetközi Tornaszövetség (FIG) férfi technikai bizottsága elfogadta a német Andreas Bretschneider új nyújtóelemét, mely sosem látott nehézségi besorolást kapott: H elemnek minősítették, ez az első ilyen a férfi tornatörténelemben.

Bretschneider a nyújtón hátraszaltót (Kovács-szaltót) mutatott be két teljes csavarral. A FIG az új elemet minden valószínűség szerint a német tornászról fogja elnevezni. Erre azonban a következő világbajnokságig várnia kell.

http://www.youtube.com/watch?v=HTR1PdMRvTY

A német tornász két évvel ezelőtt kezdte el a gyakorlást. „Ezt a mozdulatot mindig is kivitelezhetetlennek tartották. Amikor elkezdtem gyakorolni, én is csak nevettem rajta. Nagyon nehéz, az első 18 hónapban a 800 kísérletemből csak nyolc sikerült" – mondta Bretschneider, aki most már körülbelül 75 százalékos sikerrel tudja megcsinálni az elemet.

http://www.youtube.com/watch?v=_URow_EIbnE

A nőknél már I elemnél járnak: elsőként a kanadai Victoria Moors egy talajeleme kapta meg ezt a besorolást, melyet a tornásznő végre is tudott versenyen hajtani, így bekerült 2013 őszén a szabálykönyvbe (ez a feltétele az új elemek hivatalos bejegyzésének).

Kimaradt?