Összebalhézott Dél- és Észak-Korea

Rövid tűzpárbaj alakult ki a dél-koreai és az észak-koreai parti őrség járőrhajói között kedden, miután Szöul állítása szerint egy északi hajó határsértést követett el. Az incidens a Sárga-tengeren, annak a Jonpjong-szigetnek a közelében történt, ahol 2010 végén észak-koreai ágyútűz két civillel és két dél-koreai tengerésszel végzett.

A szöuli vezérkar szerint a déli járőrök először figyelmeztető lövéssel próbálták visszavonulásra bírni a két országot elválasztó, Phenjan által el nem ismert tengeri határvonalat átlépő északi hajót. Miután pedig nem tágított, lövéseket adtak le rá. A tűzpárbaj a dél-koreai fél szerint mintegy tíz percig tartott, kár vagy sebesülés nem történt.

Az incidens mindössze három nappal azután történt, hogy az Ázsiai Játékok záróünnepségére váratlanul Dél-Koreába látogatott az észak-koreai kommunista vezetőség három magas rangú tagja, köztük Hvang Pjong Szo, az észak-koreai Nemzeti Védelmi Bizottság alelnöke, azaz gyakorlatilag a hatalom második számú birtokosa. A szokatlanul magas rangú észak-koreai küldöttség megbeszélést folytatott a dél-koreai országegyesítési miniszterrel és a nemzetbiztonsági tanácsadóval. Arról állapodtak meg, hogy a két ország között februárban megszakadt tárgyalások október végén vagy november elején folytatódnak majd.

A legutóbbi nagyszabású katonai akciók - Jonpjong ágyúzása, a Csonan nevű dél-koreai korvett elsüllyesztése - 2010 őszén, nem sokkal a néhai Kim Dzsong Il diktátor halála előtt, vélhetően az utódlási harc közepette történtek, ugyanazon a területen, ahol a mostani incidens.

Kimaradt?