Öngyilkos merénylet a csecsen fővárosban, halottak

Felrobbantotta magát egy öngyilkos merénylő a csecsen fővárosban. Az orosz belügyminisztérium előzetes tájékoztatása szerint Groznijban négy rendőr halt meg, és a robbantásnak sebesültjei is vannak. Az áldozatok száma tovább nőhet.

Az orosz Nemzeti Terrorellenes Bizottságnál arról számoltak be, hogy három rendőr sebesült meg. Azt is közölték, hogy a belügyi alkalmazottak hatalmas terrorcselekményt előztek meg a város központjában, amelynek súlyos következményei lehettek volna.

A legutóbbi orosz sajtójelentések már 12 sérültről szólnak. Egy fiatal férfi helyi idő szerint este öt óra körül a csecsen főváros születésnapja alkalmából szervezett esti koncertre akart bejutni. Amikor a rendőrök feltartóztatták a gyanús személyt a biztonsági ellenőrzésnél, ő működésbe hozta a nála lévő robbanószerkezetet. A merénylő is meghalt a robbanásban.

Az orosz belügyminisztériumban nem pontosították, hogy mennyien tartózkodtak a grozniji koncertterem környékén, amikor a merénylő felrobbantotta magát. Azt közölték, hogy a rendőrök ezrek életét mentették meg. Ramzan Kadirov csecsen elnök ugyanakkor a Twitter mikroblogon azt írta, hogy a rendőrök több tíz ember életét mentették meg azzal, hogy feláldozták sajátjukat. Kadirov szerint a fiatal férfi pisztollyal támadt a rendőrökre.

Vlagyimir Kolokolcev belügyminiszter utasítást adott ki, hogy a rendőröket, akik kötelességük teljesítése közben vesztették életüket, posztumusz tüntessék ki.

Az orosz hatóságok már azonosították is a merénylőt. A 19 éves fiatal férfi csecsenföldi, az Oroszországhoz tartozó észak-kaukázusi köztársaság Sztaropromiszlovszkij nevű járásából származik. Az öngyilkos merénylet elkövetője két hónap ezelőtt ismeretlen helyre távozott, akiről azóta semmit sem tudtak.

A korábban két csecsen-orosz háború által romba döntött Groznijban az utóbbi években viszonylagos nyugalom volt. Utoljára 2011. augusztus 30-án történt hasonló terrorcselekmény a 280 ezer lakosú csecsen fővárosban. Két robbantásban 9 ember halt meg, közöttük 8 belügyi alkalmazott és több mint húsz ember megsérült.

Kimaradt?