FT: Navracsics elbukhatja a biztosi posztot

A biztosi meghallgatásokat követően Navracsics Tibor jövője a legbizonytalanabb – értékeli az eddigi fejleményeket pénteki kiadásában a Financial Times.

Navracsics Tibor jövője elsősorban a múltban vállalt, vitatott kormányzati szerepe miatt kétséges, emiatt ugyanis úgy tűnik, a többség készen áll, hogy visszautasítsa a jelölését – írta a Financial Times.

Navracsics meghallgatásán Martin Sonneborn német EP-képviselő, humorista, a Titanic című szatírikus lap volt főszerkesztője megkérdezte, hogy ha a magyar jelölt megkapná az oktatási területet, bekerülne-e a Mein Kampf is az EU tantervébe – idézte fel a lap.

Az FT egyébként legfőképp a francia szocialista Pierre Moscovici meghallgatását értékeli, valamint azt, hogy a két nagy párt, a jobbközép, konzervatív néppárti frakció és a szociáldemokraták között egyre érezhetőbb a feszültség, noha előzetesen sokan arra számítottak, a legfontosabb jelöltek esetében nem fogják különösebben támadni egymást.

Az FT egyeztetéseket ismerőkre hivatkozva azt írja, hogy Moscovici, valamint a pénzügyi piac felügyeletére kijelölt, brit Jonathan Hill, akinek pártja egyik nagy frakciónak sem tagja, és az energia- és klímaügyi tárca várományosa, a néppárti Miguel Arias Canete a pártok túsza lett.

Az EP-képviselők nem zárják ki, hogy Jean-Claude Junckernek, az EU-bizottság új vezetőjének részben újra kell majd osztania a felelősségi területeket. London jelezte, elfogadhatatlannak tartaná, hogy Hill más tárcát kapjon. Juncker viszont egyelőre nem hajlandó ilyesmiről egyeztetni, míg véget nem érnek a meghallgatások, állítólag az EP politikusaira bízza, hogy megvívják egymással ezt a harcot.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?