Visszalépett az ellenzék budapesti főpolgármester-jelöltje

Visszalép Falus Ferenc főpolgármester-jelölt az önkormányzati választáson. Az Együtt-PM jelöltje, akit az MSZP és a DK is támogatott, ezt hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón jelentette be. A tájékoztatón Szigetvári Viktor, az Együtt-PM társelnöke és Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke Bokros Lajos támogatására kérte pártjaik szavazóit.

 Bokros Lajos, a Modern Magyarország Mozgalom (MoMa)főpolgármester-jelöltje azt hangoztatta, hogy október 12-én demokrácia és diktatúra között kell választani. A politikus televíziós vitára hívta ki Tarlós István főpolgármestert.  A sajtótájékoztatón szintén jelen lévő Magyar György - aki független jelöltként pályázott a főpolgármesteri posztra - megerősítette, hogy ő is visszalép Bokros Lajos javára.

Falus Ferenc a döntését egyebek mellett azzal indokolta, hogy szélesebb koalíciót megtestesítő jelöltre van szükség. Azt mondta, korábban az önkormányzati választás helyi ügyekről szólt, de ma a Fidesz szándéka az, hogy megsemmisítse az önkormányzatokat, felszámolja a szabad önrendelkezés utolsó bástyáját.

A választás tétje, hogy megakadályozzuk ezt és megtörjük a Fidesz hatalmi törekvéseit a fővárosban - fogalmazott. Úgy értékelte, hogy ennek a célnak az elérését segíti az, ha a választóknak kevesebb jelölt közül kell választaniuk, ha egy szélesebb koalíciót hoznak létre.

 Falus Ferenc azt kérte a választóktól, hogy október 12-én szavazzanak a demokratikus pártok jelöltjeire. Kérdésre válaszolva azt mondta, nem bánta meg, hogy elindult, a visszalépésről pedig saját maga döntött. Közölte, az Együtt-PM listáját a második helyen szereplő Karácsony Gergely vezeti.

 Új lendületet kap a kampány?

 Szigetvári Viktor elmondta, hogy ő kezdeményezte a Falus Ferenc visszalépéséről szóló, a múlt héten titokban zajló tárgyalásokat Gyurcsány Ferenccel, Bokros Lajossal, Magyar Györggyel és másokkal. Ezzel a nappal új lendületet kap a kampány, "tisztességes emberek tisztességes célért fognak össze a fővárosban, hogy leváltsák Tarlós Istvánt" - fogalmazott. Kijelentette, van esély a főpolgármester leváltására, és ezt a célt az Együtt ügyvezető társelnökeként maximálisan támogatja.

Szigetvári Viktor szerint Bokros Lajos mostantól az esélyes jelölt. Arra a felvetésre, hogy a PM bejelentette, nem támogatja Bokros Lajost, azt mondta, a PM is részt vett az egyeztetéseken, támogatta ezt a folyamatot, és tájékozódnia kell az ügyben.

Gyurcsány Ferenc arról beszélt, hogy ha az önkény emberei és demokrata pártok küzdenek egymással, akkor már nem fontosak azok a különbségek, amelyek elválasztják egymástól a liberálisokat, a konzervatívokat, a különböző színezetű baloldaliakat. Ilyen küzdelemben a demokraták egységére van szükség - hangoztatta.

   

 

Kapcsolódók

Kimaradt?