Demokráciáért tüntettek a könnygázzal lefújt hongkongi diákok

Könnygázzal és paprikaspray-vel oszlatták a diákok tüntetését Hongkongban. Szinte csataérré váltak az utcák. A diákok többek között szabad jelöltállítást követelnek a 2017-es kormányzóválasztáson.

Paprikaspray-vel, könnygázzal igyekeznek szétoszlatni a rendőrök azt a több ezer diákot Hongkongban, akik egyhetes demonstrációjuk végén is azt követelik, hogy a 2017-es kormányzóválasztáson szabadon állíthassanak jelöltet a hongkongiak.

A fiatalok vasárnap több helyen próbálták áttörni a rendőrkordont, összecsapások is voltak. A rendőrök paprikaspray-t is használtak a kormányzat épületénél. Készenléti rendőrök és sisakos, pajzsos, gyakorlóruhások is felléptek a demonstrálók ellen botokkal és gumilövedékek kilövésére alkalmas fegyverekkel. A fényképes beszámolók arról árulkodnak, hogy az utak szinte csatatérhez hasonlítanak, és több kórháznál is sorban állnak az ellátásra szorulók. Az esti órákban hangosbeszélőkön szólították fel az embereket az azonnali távozásra, mert egy törvénytelen tüntetésen vesznek részt, és eddig csupán a minimális rendőri erőt alkalmaztak.

A diákok azt szerették volna elérni, hogy a Foglald el a központot! (Occupy Central) polgári engedetlenségi mozgalom a tervezett október elsejénél előbb, vagyis hétfőtől mozgósítsa szimpatizánsait. Céljuk, hogy polgárok tízezreivel bénítsák meg a város üzleti negyedét, amíg nem teljesítik követeléseiket. Vezetőik végül a jelek szerint abban maradtak, hogy tartják magukat az eredeti menetrendhez.

A diákszövetség éjfélig adott haladékot a hongkongi kormányzatnak arra, hogy teljesítse követeléseiket, egyúttal tanulmányaik további felfüggesztésével, a tüntetések folytatásával fenyegettek, sztrájkra hívták a hongkongiakat. Ezeket követelik: mondjon le a kormányzó a „politikai reformfolyamatért" felelős többi tisztségviselővel együtt; vonja vissza a kínai törvényhozás azt a döntést, amellyel rögzítették a 2017-es kormányzóválasztás kereteit; tegyék szabaddá a lezárt Polgárok terét; tegyék lehetővé a jövőbeni kormányzóválasztáson a szabad, vagyis „nyilvános jelölést".

A hongkongi kormányzat vasárnap azt közölte, hogy figyelemmel van a különböző véleményekre, de ezt mindenkinek békésen kellene kifejeznie. Szerintük érvényesülni fog az általános választójog. A 2-3 jelöltet azonban egy a város társadalmát képviselő 1600 fős bizottság fogja kiválasztani. A kínai központi kormány hongkongi ügyekért felelős hivatalának szóvivője szerint Hongkong képes kezelni a mozgalmat. Korábban „törvénytelen gyülekezésnek" nevezte a hongkongi demonstrációt, és jelezte: a pekingi kormány tiltakozik.

Kimaradt?