Veszélybe kerülhet a külföldi vagyon Oroszországban

Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik párttársa olyan törvényjavaslatot nyújtott be, melynek megszavazásával lehetővé válna bármely külföldi vagyonelem lefoglalása – írja a napigazdasag.hu.

A tervezet szerint a nyugati szankciók által hátrányosan érintett orosz személyeket és vállalatokat kompenzálná az állam, „cserébe” pedig a bíróságoknak jogukban állna bármely külföldi tulajdont lefoglalni, beleértve a diplomáciai egyezmények által védetteket is. A Bloomberg szerint a lépés összefüggésbe hozható azzal, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei Putyin legbelső körét is számlabefagyasztásokkal és utazási korlátozásokkal sújtották.

A hírügynökségnek az orosz központi bank volt monetáris politikai tanácsadója, a Renaissance Capital Moszkvában működő közgazdásza, Oleg Kuzmin azt nyilatkozta, hogy a jogszabály alapján célba vehetnek majd például nagykövetségeket, de nem valószínű, hogy külföldi vállalatok tulajdonát, eszközeit is elvennék. Mindez a politikáról szól, és tulajdonképpen valószínűtlen, hogy bekövetkezne – tette hozzá.

Dmitrij Medvegyev kormányfő a Rosszijá 24 állami televíziónak azt mondta, hogy egyelőre nem terveznek további válaszlépéseket a korábbi nyugati szankciókra. Korábban az USA, az EU, Norvégia, Kanada és Ausztrália egyes szektorait, termékeit sújtották importtilalommal, de az adok-kapoknak egyelőre vége.

Kimaradt?