Folyik a vita a budapesti trikolorról

Falus Ferenc, a baloldali ellenzék főpolgármester-jelöltje megválasztása esetén visszaállítaná Budapest korábbi, piros-sárga-kék zászlaját, Szeneczey Balázs jelenlegi főpolgármester-helyettes szerint azonban erre semmi szükség.

Az Együtt-PM, MSZP és DK által is támogatott jelöltje, Falus Ferenc erről csütörtökön, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján beszélt. Úgy fogalmazott, semmiképpen nem enged a régi zászló visszaállításából, mert a "sokat vitatott piros, sárga, kék zászló már akkor Budapest lobogója volt, amikor Románia még nem is létezett független államként".

Az Együtt-PM és a baloldal főpolgármester-jelöltjének ismét tényismereti és számtani problémái keletkeztek: a Román Fejedelemség zászlajának már 1859-től piros, sárga és kék volt a színe, a budapesti városegyesítés pedig csak 1873-ban történt meg. A lobogó tervét "ez év májusában fogadták el, de csak szeptemberben erősítették meg" - közölte Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes csütörtökön az MTI-vel.

A főpolgármester-helyettes hozzátette: 1873 pedig nehezen lehetett korábban, mint 1859. Szeneczey Balázs szerint Budapest zászlaja egyébként mindig viták forrása volt - főképp miután a románok elfoglalták Budapestet - éppen a színkombináció miatt. A zászló kék sávját zöldre cserélték, és egészen 1949-ig ez így is maradt - tette hozzá.

Kimaradt?