Egymillió Ebola-fertőzött lehet januárra az USA járványügyi hatósága szerint

Újabb borúlátó jóslat látott napvilágot az ebolajárvány súlyosbodásáról. Az amerikai járványügyi hivatal szerint a kilátások gyorsan romlanak, de a fertőzés terjedése még megfékezhető.

A hétfői WHO-közlemény 20 ezres becslése után kedden újabb, még borúlátóbb jóslattal állt elő az Egyesült Államok járványügyi hatósága (CDC). Az amerikai kormányzati szervezet modellszámításai szerint 2015. januárra 550 000 és 1,4 millió közé eshet majd a fertőzöttek száma a nyugat-afrikai térségben, ami nagyságrendekkel több megbetegedést jelent, mint amennyiről jelenleg tudunk.

A CDC a modellszámítások során augusztus végi adatokat vett alapul, és még nem számolt az időközben tervbe vett amerikai beavatkozással, így elemzők szerint valószínűtlen, hogy a fertőzéses esetek száma megközelítse a felső becslést. Ráadásul a CDC számításaiban szerepelnek a látens (nem regisztrált) fertőzöttek is, akik a becslések szerint másfélszer annyian lehetnek, mint a hivatalosan regisztrált betegek. Mindazonáltal, a CDC kutatása támaszkodott a WHO szakértőinek hétfőn közzétett vizsgálataira is, melyek azt jelezték előre, hogy az ebola évekre megtelepedhet Nyugat-Afrikában.

Gyors és határozott beavatkozásra van szükség

Az amerikai járványügyi hatóság igazgatója bízik abban, hogy nem válnak valóra a legborúlátóbb jóslatok, és fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy egy gyors, határozott beavatkozás még "derékba törheti a járványt". Az ebola Libériában, Guineában és Sierra Leonéban szedte legtöbb - eddig mintegy 2800 - áldozatát, a nigériai és szenegáli fertőzési gócokat egyelőre el tudták szigetelni.

Barack Obama múlt héten ígéretet tett arra, hogy az Egyesült Államok egy 3000 fős kontingenst küld a térségbe, 17 ellátóközpontot építtet, valamint ápolók ezreit képzi ki. Mindez komoly lépés lehet a járvány leküzdése felé, azonban az ENSZ szakértői kérték, hogy más országok is járuljanak hozzá az ebola elleni küzdelemhez.

A nemzetközi egészségügyi beavatkozást jelenleg nagy részben az Orvosok Határok Nélkül (Medecins Sans Frontieres, MSF) koordinálja, mely folyamatosan próbál orvosokat és egészségügyi dolgozókat toborozni nyugat-afrikai munkájához - kevés sikerrel. Libéria, ahol a legsúlyosabb a járvány, 40 000 közmunkás kiképzésére tett ígéretet. A nyugat-afrikai ország elnöke Skype-on közvetített üzenetében "rettenetesnek" nevezte a CDC előrejelzését, és elmondta: bízik abban, hogy ezek a jelentős erőfeszítések heteken belül éreztetik a hatásukat.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?