Terrortámadásra számít az al-Kaida részéről Amerika

Az al-Kaida terrorhálózat egyik szíriai sejtjének fenyegetése miatt figyelmeztetést adott ki kedden az amerikai belbiztonsági minisztérium. Marsha Catron, a terrorcselekmények megelőzéséért felelős tárca szóvivője szerint a minisztérium és a Szövetségi Nyomozó Iroda riasztotta az állami, a helyi és a szövetségi rendfenntartó szerveket. A legújabb hírszerzési információk arra utalnak, hogy a Szíriában tevékenykedő al-Kaida Európában vagy az Egyesült Államokban hajthatnak végre támadásokat.

Korábban hasonló bejelentést tett a Pentagonban William Maywille tábornok, a vezérkar egyik magas rangú vezetője. Azt mondta, hogy az al-Kaida terrorhálózathoz köthető, Horaszan nevű csoportról van szó, amely nyugati, és talán amerikai célpontok elleni támadás szervezésének utolsó szakaszában volt. A tábornok szerint az amerikai légierő megsemmisítette a terrorsejtet a Szíriában keddre virradóra végrehajtott légicsapásokban.

A Központ Hírszerző Ügynökség szerint a Horaszan parancsnoka az al-Kaida egyik vezetője, egy bizonyos Mohszin al-Fadli, aki Oszama bin Laden volt terrorvezér legbelső köréhez tartozott, és tudott a 2001. szeptember 11-i terrortámadás előkészületeiről. Egy amerikai illetékes szerint részben a szervezet terrortámadási tervei miatt kezdődtek meg kedd hajnalban az amerikai légicsapások Szíriában. Az amerikaiak egyik célja éppen Fadli megölése lehetett, de nem tudni, hogy végül sikerült-e végezni vele.

Kapcsolódók

Kimaradt?