Az orosz titkosszolgálat nem engedte el a kisebbségek képviselőit

Az orosz titkosszolgálat nem engedte New Yorkba utazni több helyi kisebbség képviselőjét, akik egy ENSZ konferencián vettek volna részt a hét elején - állították helyi aktivisták. Rogyion Szuliendziga, egy őshonos kisebbségeket segítő civilszervezet vezetője hétfőn azt írta a Facebookon, hogy az orosz szövetségi biztonsági szolgálat (FSZB) tisztjei elkobozták útlevelét a moszkvai Seremetyevo repülőtéren, ahonnan az őshonos kisebbségek helyzetével foglalkozó ENSZ-konferenciára utazott volna.

Állítása szerint az esetről eleinte „személyi biztonságával kapcsolatos megfontolásokból hallgatott", de vasárnap újabb, az övéhez hasonló eset történt egy másik orosz kisebbségi képviselővel, Anna Naikanchinával, aki szintén a világszervezet rendezvényére tartott. Szuliendziga emellett azt írta, hogy számos kisebbségi képviselőt „más provokációk értek", és a moszkvai hatóságok megfélemlítik és elnyomják őket.

A Kola-félszigeti számik egy szintén a konferenciára igyekvő képviselőjét egy ismeretlen megpróbálta kirabolni Murmanszkban, a krími tatárok egy delegáltjának pedig egy álarcos ember lopta el az útlevelét a félszigeten - írta a Vedomosztyi című orosz napilap. Az Agora nevű orosz jogvédőcsoport szerint a három helyen - Moszkvában, Murmanszkban és a Krímben - történt hasonló esetek azt jelzik, hogy egyetlen tettes állhat a történtek mögött.

Kimaradt?