Riasztást követően kiürítették a Fehér Ház egy részét

Biztonsági riasztás miatt helyi idő szerint péntek este rövid időre kiürítették a washingtoni Fehér Ház egy részét, mert az elnöki hivatalnak és rezidenciának otthont adó komplexum területén egy behatolót észleltek - közölte az amerikai média.

Az incidens azt követően történt, hogy Barack Obama elnök lányaival Washingtonból a tengerészgyalogság helikopterén a Maryland állambeli Camp David-i pihenőhelyre távozott. Hivatalos forrásból részleteket egyelőre nem közöltek. A first lady, aki külön utazott el az elnöki pihenőhelyre, szintén nem tartózkodott a Fehér Házban.

Brian Leary, a Secret Service szóvivője a CNN híroldalának szombati közlése szerint elmondta, hogy a 42 éves Omar J. González a Fehér Ház északi, a Pennsylvania Avenue felőli pázsitján átrohanva, az északi oszlopcsarnok ajtaján át berontott az épületbe, ahol elfogták. A texasi Copperas Cove-ba való férfi fegyvertelen volt.

González semmibe vette a biztonságiak felszólítását, hogy álljon meg. Elfogása után a behatolót mentővel szállították kivizsgálásra a George Washington Egészségügyi Központba, miután mellkasi fájdalomra panaszkodott. A CNN egy névtelenül nyilatkozó kormányzati informátora szerint a férfi, aki törvénytelen behatolás miatt már meg is vádoltak, nem volt ismeretlen a Secret Service számára, de ezzel kapcsolatban nem árult el további részleteket.

Ritka a hasonló kiürítés

A Fehér Ház nyugati szárnyából a Secret Service emberei által kiparancsolt tudósítócsoport és személyzet egy fél óra múlva térhetett vissza a Fehér Házba.  Hasonló kiürítést rendkívül ritkán rendelnek el. A pénteki incidens nyomán várhatóan újabb vizsgálat indul az elmúlt időszakban több botrányba keveredett elnöki biztonsági szolgálatnál.

Legutóbb a múlt héten, a 2001. szeptember 11-i terrortámadások 13. évfordulóján fogtak el egy férfit, aki átmászott a fehér házi komplexum északi kerítésén.

Kimaradt?