Obama Porosenkónak: megvédjük Ukrajnát az orosz agressziótól

Barack Obama amerikai elnök csütörtökön Petro Porosenko ukrán államfőt fogadta a washingtoni Fehér Házban. Az ukrán elnök elmondta, hogy az országának nyújtott amerikai támogatás fokozását kérte Obamától, aki közölte: az a 46 millió dolláros katonai segély, amelyet a washingtoni vezetés már bejelentett, segíteni fogja Ukrajna megvédését az orosz agressziótól.

Obama emellett elítélte a kelet-ukrajnai orosz agressziót, és üdvözölte ukrán kollégájának azon döntését, hogy a helyzet rendezését célzó törvényjavaslatában amnesztiát ajánlott fel az oroszbarát szeparatisták számára, és három évre különleges státust biztosítana Donyeck és Luhanszk megye több régiójának. 

Az amerikai elnök leszögezte, hogy országa továbbra is a diplomáciai megoldást támogatja az ukrán válság rendezésére. Porosenko pedig abbéli reményét fejezte ki, hogy a néhány héttel ezelőtt megkötött tűzszüneti megállapodás tartós békéhez fog vezetni.

Porosenko csütörtökön felszólalt az amerikai kongresszus két házának együttes ülésén. Angolul megtartott beszédében sürgette, hogy az Egyesült Államok biztosítson Ukrajna számára különleges biztonsági partneri státust, valamint jelentősen megnövelt katonai támogatást - beleértve a fegyverszállítást -, és hogy léptessen életbe további szankciókat Oroszország ellen.

A Fehér Ház csütörtöki közleménye szerint az Egyesült Államok további 53 millió dolláros támogatást fog nyújtani Ukrajnának. Ennek egyik eleme egy 7 millió dolláros humanitárius segély. Másik a már említett 46 millió dollár értékű katonai segély, amelyet Washington az ukrán hadseregnek és határőrségnek biztosít. Ez fegyvereket továbbra sem tartalmaz, de például az ellenséges tüzérségi és aknatüzet észlelő készülékeket igen. Az ukrán fegyveres erők korábban 70 millió dollár értékű amerikai támogatást kaptak, emberi élet kioltására közvetlenül nem alkalmas eszközökben.

https://www.youtube.com/watch?v=vxxmexUrluk

Kimaradt?