Összeverték a BBC stábját Oroszorszában

A BBC stábját összeverték a dél-oroszországi Asztrahánban, kamerájukat összetörték, majd a munkatársakat órákon keresztül vallatták a rendőrségen. A brit közszolgálati média közleményt adott ki az ügyben – írja a hvg.hu.

A BBC csütörtökön hivatalosan tiltakozott az orosz hatóságoknál, miután a brit közszolgálati adó moszkvai irodájának stábját megtámadták a dél-oroszországi Asztrahán városban. A BBC munkatársai a helyszínen igyekeztek feltárni azokat a híreket, amelyek szerint orosz katonákat öltek meg az ukrán határ közelében. Miközben Asztrahánban forgattak, azonosíthatatlan férfiak összehangolt támadást indítottak ellenük.

A stáb tagjait összeverték, kamerájukat összetörték, majd el is vették. Miután értesítették a hatóságokat, a csoportot a rendőrségre vitték, ahol négy órán keresztük kihallgatták őket. Miután a vegzálás véget ért, a riporterek felfedezték, hogy valaki elektronikusan törölte a tartalmat a diktatfonjukról, amelyet a rendőrség parkolójában álló kocsijukban hagytak.

"A stábunk megtámadása és munkaeszközeik, felvételeik elpusztítása egyértelműen része volt annak az összehangolt kísérletnek, amelynek célja, hogy az újságírókat megakdályozzák a valós tények feltárásában. Elítéljük újságíróink erőszakos megtámadását és felszólítjuk az orosz hatóságokat, hogy vizsgálják ki az ügyet, valamint határolódjanak el a BBC-stáb elleni atrocitásokról" - írták a közleményben.

Kimaradt?