Putyin: csapataink két nap alatt bevonulhatnak Bukarestbe

Az ukrán elnök szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök állítólag azt mondta, hogy az orosz csapatok két nap alatt képesek elérni olyan kelet-európai fővárosokat, mint Varsó és Bukarest – írja a Süddeutsche Zeitung egy uniós dokumentumra hivatkozva.

Az orosz elnök fenyegető kijelentéseket tett a NATO-tagországok és az EU ellen Petro Porosenko ukrán elnök elmondása szerint – ez derül ki a Süddeutsche Zeitung birtokába került uniós összefoglalóból, amit az EU külügyi szolgálata készített az ukrán elnök José Manuel Barroso EB-elnökkel folytatott tárgyalásán elhangzottakból.

Porosenko múlt héten találkozott Barrosóval Kijevben, ahol azt mesélte az Európai Bizottság elnökének, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök szó szerint azt mondta neki: "ha akarnám, az orosz csapatok két nap alatt nem csak Kijevben, de Rigában, Vilniusban, Tallinban, Varsóban és Bukarestben is lehetnek".

Az orosz elnök nyilvánosan eddig még nem fenyegette meg a NATO-tagországokat és az EU-t, ám nemrég nyilvánosságra került egy Barrosóval folytatott telefonbeszélgetése, ahol azt mondta: két héten belül el tudná foglalni Kijevet, ha akarná. A privát telefonbeszélgetésről maga az EB-elnök számolt be az EU-csúcson.

Porosenko egyébként többször is beszélt telefonon az orosz elnökkel, hogy egyeztessen az azóta már életbe lépett kelet-ukrajnai tűzszünetről. A beszélgetések során az orosz elnök óva intette ukrán kollegáját attól, hogy túlságosan is az EU-ra hagyatkozzon.

Kapcsolódók

Kimaradt?