Kelet-európaiak bűneit vésné kőbe egy dán politikus

„Jelents egy kelet-európait” – ezzel a címmel indított honlapot a Dán Néppárt egyik helyi politikusa, Peter Kofod Poulsen. Többek között azok jelentkezését várja a 23 éves dán politikus, akikhez kelet-európai bevándorlók törtek be, akik alulfizetett kelet-európaiak miatt vesztették el állásukat vagy akiket más módon károsított meg egy kelet-európai bevándorló – jelentette az AFP hírügynökség. Rendőrségi statisztikák is olvashatóak a honlapon: ezek szerint a dániai betörések 27,4 százalékáért kelet-európaiak a felelősek.

„Úgy gondolom, szükség van arra, hogy meghallgassuk a dán állampolgárok történeteit. Gondjaik vannak a nyitott határokkal” – mondta a bevándorlásellenes párt politikusa az AFP-nek. Másoknak inkább vele van gondjuk: elmondása szerint a weboldal elindítása óta rengeteg kéretlen levélszemetet és tiltakozó üzenetet kapott. Emiatt Peter Kofod Poulsen le is szögezte: általánosságban nincs baja a kelet-európaiakkal.

Poulsent többen rasszizmussal vádolták, egy dán liberális képviselő, Danny K. Malkowski például válaszlépésként „Jelents egy rasszistát” címmel indított honlapot. Egy szakértő pedig arról beszélt: többen inkább barátságos kelet-európaiakról osztanak meg történeteket a honlapon.

Dániában a Dán Néppárt nyerte májusban az EP-választást, a szavazatok több mint 23 százalékát begyűjtve. A párt többek között a schengeni határellenőrzés visszaállításával kampányolt.

Nem ez az első eset, hogy kelet-európaiak ellen hergelő honlapot indítanak nyugat-európai politikusok. A holland Szabadságpárt (PVV) vezetője, Geert Wilders két éve szólította fel arra a hollandokat, hogy egy erre a célra létrehozott honlapon jelentsék a kelet-európaiak által elkövetett bűncselekményeket.

Kimaradt?