Csapást mért a nigériai hadsereg a Boko Haramra

A több száz diáklány elrablásával világhírűvé lett szélsőséges iszlamista szervezet Nigéria északi részén lévő Maiduguri várost csütörtökre kerítette teljesen körbe.

Ez az egyik legjelentősebb település északon, és a lerohanását tervezték a Borno szövetségi államban működő vének tanácsa szerint. A szélsőséges szervezet hetek óta heves harcokat vívott a nigériai biztonsági erőkkel Borno és a szomszédos Yobe állam területén.

A hadsereg pénteken Konduga városnál, 35 kilométerre Maiduguritól megtámadta a Boko Haram fegyvereseit. A megölt iszlamisták között van egyik parancsnokuk. Összesen 200 iszlamista halhatott meg.

Szeptember elején a szélsőségesek lerohanták a 270 ezer lakosú Bama várost, a harcokban sokan meghaltak, és ezrek menekültek el otthonukból. A hadsereg korábban azt állította, hogy katonái visszafoglalták a települést, de ezt szemtanúk cáfolták.

A Boko Haram nemrég ugyancsak elfoglalta a Bamához hasonló lakosságszámú Gwoza városát, és Abubakar Sekau, a terrorszervezet vezetője az iraki iszlamista szélsőségesek példáját követve augusztus végén iszlám államot kiáltott ki a csoport által elfoglalt északkelet-nigériai területeken.

Kimaradt?