Rengeteg külföldi harcol a szíriai lázadók oldalán

Hetvennégy országból több mint 12 ezer külföldi harcol vagy harcolt Szíriában a lázadók oldalán, 60-70 százalékuk közel-keleti, 20-25 százalékuk pedig nyugati országokból való - jelentette ki hétfőn egy terrorizmussal foglalkozó vezető kutató, az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) egyik tanácsadója.

A szíriai háború több mint három éve tart, még messze nem olyan régóta, mint a szovjet megszállás elleni afganisztáni, de könnyen lehet, hogy ez a véres konfliktus lesz az, amelyben emberemlékezet óta a legtöbb külföldi vesz részt - mondta Peter Neumann professzor, aki a King's College London brit egyetem radikalizmussal foglalkozó kutatóintézetének vezetője is. 

Szíriában 2011 márciusában békés, kormányellenes tüntetésekkel kezdődött a Bassár el-Aszad elnök hatalma elleni lázadás, majd ez a véres megtorlás hatására polgárháborúba torkollott, és ennek immár több mint 190 ezer ember esett áldozatul. 

Az 1980-1990 közötti szovjet megszállás ellen vívott afganisztáni háború óta - amelyben mintegy 20 ezer külföldi is megfordulhatott - a szíriai konfliktus vonzza a legtöbb harcost a világból. Neumann emlékeztetett arra, hogy a három évtizeddel ezelőtti háborúban jött létre az al-Kaida és más dzsihádista csoportok. A szíriai konfliktus pedig új terrorista szervezeteket hoz létre. Mint mondta, biztos abban, hogy egy olyan tömeges mozgalomnak, mint amilyen a külföldiek jelenlegi Szíriába áramlása, számos terrorista támadás lesz a következménye a következő huszonöt évben. 

A professzor előadása része volt a BT szeptember 24-i ülése előkészítésének, amelyen a testület határozatot fogad el a Szíriában és Irakban nagy területeket meghódító dzsihadista szervezetek ellen. Az ülés elnöke maga Barack Obama amerikai elnök lesz. 

Az Iszlám Állam (IÁ), az al-Kaidához köthető an-Núszra Front és a Szabad Szíriai Hadsereg nevű, mérsékeltnek tekintett szervezetről azt mondta Neumann, hogy miközben e szervezetek egymás közötti ellenségeskedései miatt a külföldi tagok száma decembertől júniusig stagnált, vagy egyenesen csökkent, ismét növekedni kezdett azután, hogy az IÁ egyre nagyobb területet foglal el, és kikiáltott egy kalifátust Szíria és Irak határán. Azt nem mondta, hogy pontosan mennyi külföldi harcolhat az egyes szervezeteknél.

A legtöbb külföldi harcos - számuk a háromezret is elérheti - Tunéziából ment Szíriába, 1200 és 2500 között van azoknak a száma, aki Szaúd-Arábiából mentek oda, Marokkóból és Jordániából 1500-1500-an. A nyugati országok közül Franciaországból 700, Nagy-Britanniából több mint 500, Németországból 400, Belgiumból 300, az Egyesült Államokból 100 ember érkezett Szíriába - mondta. Vannak olyan európai országok - nem nevezte meg ezeket -, amelyek esetében az IÁ-hoz csatlakozó nők aránya az összeshez képest eléri a 20 százalékot is. Azóta, hogy az IÁ lefejezett két amerikai újságírót, "egyre több külföldi harcos beszél arról, hogy a Nyugat, ezen belül Amerika ellen harcolnak" - tette hozzá Peter Neumann.

Kimaradt?