Felszámolják a menekülteket fogadó táborokat az orosz határon

Lassan felszámolják a dél-oroszországi Rosztovi területen az ukrajnai menekültek befogadására a határ mentén korábban kialakított ideiglenes sátortáborokat.

Alekszandr Tyitov, a terület kormányának képviselője elmondta, hogy a Matvejevo-Kurgan melletti sátortábor még egy hétig fog működni, amíg az utolsó menekült is tovább nem utazik onnan. Ugyanilyen ideiglenes befogadó táborok működtek a dél-oroszországi Novosahtyinszknál és a régióban található Donyeck nevű településnél, de azokat már majdnem felszámolták.

A Délkelet-Ukrajnával határos Rosztovi terület kormányának munkatársa azt is közölte, hogy csütörtökön 246 ukrajnai menekült utazott tovább más oroszországi régiókba, míg közülük 120-an döntöttek úgy, hogy mégis náluk maradnak. Ők nem adták fel a reményt arra, hogy visszatérjenek szülőföldjükre, Ukrajnába. Tyitov szavai szerint az Oroszország európai területén lévő városokba, Tverbe, Orjolba, Szamarába, Penzába, Uljanovszkba és az Ural-hegységen túl, az ázsiai és az európai földrész határánál található Jekatyerinburgba félig üresen indították el a menekülteket szállító személyvonatokat.

A Rosztovi területen több mint 53 ezer ukrán állampolgárt helyeztek el a délkelet-ukrajnai fegyveres konfliktus kitörése óta. Közülük több mint 16 ezer gyermek van. Többségük rokonoknál húzta meg magát. Az orosz regionális minisztérium és a Szövetségi Migrációs Szolgálat adatai szerint Oroszországban augusztus 28-án 800 ezer ukrán menekült tartózkodott. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a napokban körülbelül 1 millió emberről beszélt. Közülük mintegy 250 ezren kérelmezték az illetékes hatóságoknál tartózkodásuk törvényesítését, tartózkodási, munkavállalási engedélyt, vagy orosz állampolgárságot kérve.

Az orosz hatóságok arra számítanak, hogy az ukrán menekültek száma tovább fog nőni - írta az Izvesztyija című orosz napilap a minszki tűszüneti megállapodást megelőzően megjelent cikkében.

Az újság arról is beszámolt, hogy az orosz Szövetségi Migrációs Szolgálat javaslata szerint a hatóságoknak fel kell gyorsítaniuk az ukrán menekültek határon való átjutását. A szolgálat szerint a részletes kérdőívek kitöltése, az ujjlenyomat-vizsgálat, a határt átlépő emberek bűnüldözési és más adatbázisokban fellelhetőségének vizsgálata olyan hosszadalmas, hogy azokat inkább azokban az orosz régiókban kellene elvégezni, ahova a menekülteket utaztatják.

Kimaradt?