Újabb szankciókat szavazhatnak meg Oroszországgal szemben

Elfogadta szerda délután az Európai Bizottság a javaslatot azokról a további lehetséges büntetőintézkedésekről, amelyeket alkalmazni lehetne Oroszországgal szemben az ukrajnai fegyveres konfliktusban játszott szerepe miatt.

A javaslatról a tagállamok képviselőit tömörítő tanácsnak van joga dönteni. Az ilyen kérdésekben egyhangú döntésre van szükség.
A bizottság tájékoztatása szerint a javaslat olyan további szankciókat tartalmaz, amelyek az augusztus 1-jén hatályba lépett gazdasági szankciókat egészítik ki. Akkor az Európai Unió megtiltotta bizonyos orosz bankokkal az értékpapírok kereskedelmét, fegyverembargót rendelt el, valamint megtiltotta az úgynevezett kettős felhasználású - polgári és katonai célokra is használható - termékek katonai végfelhasználóknak szánt exportját Oroszországba, emellett egyes olajipari termékekre is exporttilalmat rendelt el.

Diplomaták korábban úgy nyilatkoztak: elképzelhető, hogy a szankcióknak ezt a négy pillérét újabbakkal javasolja majd alátámasztani a brüsszeli testület, ám a bizottság által közzétett közlemény arról tanúskodik, hogy az újabb szankciók is ezt a négy területet, a tőkepiaci hozzáférést, az energiaszektor, pontosabban az olajkitermelés érzékeny technológiáit, a hadiipart és a kettős felhasználású termékek exportját érintik.

A javaslat most az uniós tagállamok nagyköveteiből álló úgynevezett Állandó Képviselők Bizottsága elé került. Egy neve elhallgatását kérve nyilatkozó diplomata pedig a hét elején azt mondta, hogy ha a bizottság elkészíti a javaslatot, akkor a nagykövetek az állam- illetve kormányfőkkel való egyeztetés után, a tőlük kapott közvetlen és világos felhatalmazás birtokában még a héten el is fogadhatják azt.    Az újabb szankciók azután lépnek hatályba, ha kihirdették őket az Európai Unió hivatalos közlönyében.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?