London, Párizs és Frankfurt lehet az ebola gócpontja

London, Párizs és Frankfurt is egy esetleges járvány európai gócpontjává válhat egy új kutatás szerint – írja a hvg.hu.

A globális légiforgalom évről évre jelentősebb, az országok közti szabad utasáramlásnak köszönhetően pedig a leghalálosabb járványok is gyakorlatilag házhoz jöhetnek. A SARS-vírus és a madárinfluenza példájából kiindulva a berlini Humboldt Egyetem és a zürichi ETH kutatói próbálták afféle víruskalkulátorral lemodellezni, hogyan kebelezné be az ebola Európát.

Az 1227 reptér adataival operáló számítások során azt vizsgálták, mekkora az esély arra, hogy egy afrikai ebolás beteg a potenciális gócpontnak számító guineai Conakryban a párizsi Charles de Gaulle-ra, a londoni Heathrowra vagy épp a frankfurti reptérre tartó gépre szálljon fel. E három, óriási nemzetközi utasforgalmat bonyolító reptér triumvirátusa számít ugyanis az afrikai országokból érkezők szempontjából Európa kapujának, ahonnan a helyközi járatok révén már villámgyorsan, gyakorlatilag napok alatt továbbterjedhet egy esetleges járvány.

A kutatók szerint az esély az európai ebolakrízisre bár meglehetősen csekély, korántsem nulla. A modell pedig már csak azért is figyelemreméltó, mert megmutatja, valójában milyen szoros is a kapcsolat Európa és Nyugat-Afrika országai közt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?