EU-biztos: nem zárom ki a legrosszabb eshetőségeket sem

Élesen bírálta Vlagyimir Putyin orosz elnököt Günther Oettinger, az Európai Bizottság energiaügyekért felelős német biztosa, aki kedd este arra buzdította az európai országokat, hogy tegyenek nagyobb erőfeszítéseket a gázellátás biztonságának növelésére. 

„Nem tudtam elképzelni, hogy Putyin elnök hamis információkat, hazugságokat és fegyvereket vet be” – mondta a biztos az RWE német energiavállalat brüsszeli rendezvényén.

„Most már viszont nem zárom ki a legrosszabb eshetőségeket sem” – fűzte hozzá, ezek között említve annak veszélyét, hogy az Oroszország által támogatott kelet-ukrajnai szakadárok Mariupolig való előretörése azt szolgálja, hogy létrejöjjön egy orosz folyosó a Krím félszigetig, majd egészen a Dnyeszteren túli területig. „Akkor Ukrajna el lenne zárva a Fekete-tengertől” – mutatott rá.

A gázellátás biztonságáról szólva úgy fogalmazott, hogy az EU-nak Ukrajnát, Moldovát és a nyugat-balkáni országokat is be kellene vonnia ebbe a kérdésbe.

A politikus emellett felrótta a német közvéleménynek, hogy nem veszik elég komolyan a válságot. „Tisztában kell lennünk azzal, hogy Putyin milyen játékot folytat” – mondta.

Oettinger mindazonáltal úgy vélekedett, hogy a válság esélyt kínál az EU-nak arra, hogy jobban összetartson. 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?