Mormonok miatt változtatták meg a poligámiát tiltó törvényt

Egy szövetségi bíró érvénytelenítette a Utah államban a poligámiát tiltó törvény egy részét. A döntés a Discovery Communications TLC tévécsatornáján Sister Wives (magyarul: Feleségtársak) címmel játszott valóságshow főszereplői, a fundamentalista mormon hitű Brown család ügyében született. Koddy Brown és négy felesége 2011 júliusában perelte be Utah államot, azt követően, hogy egy megyei ügyész a monogámia védelmében vádemeléssel fenyegette meg őket a sorozat premierje után.

Clark Waddoups kerületi szövetségi bíró érvénytelenítette a poligámiát megtiltó törvénynek azt a rendelkezését, amely – öt évig terjedő szabadságvesztést kilátásba helyezve – megtiltotta az együttélést olyanok esetében, akik törvényesen nem házasodtak össze. A bíró szerint ez a kitétel megsértette az amerikai alkotmány 1. és 14. kiegészítését.

A verdikt ugyanakkor érvényben hagyta a jogszabálynak azt a rendelkezését, amely megtiltja, hogy valaki egynél több aktív hatósági házassági engedéllyel rendelkezzen. (Ez a frigyre lépés előtt kiadott irat nem azonos az egybekelés után kibocsátott házasságkötési anyakönyvi kivonattal.)

Az ítélet véglegesített változata szerint Jeff Buhman megyei ügyész, aki végül nem emelt vádat, megsértette a Brown családnak a szólás- és vallásszabadsághoz, valamint az egyenlő védelemhez való alkotmányos jogát, amikor 2010-ben vizsgálatot indított annak megállapítására, hogy annak tagjai bigámiát követtek-e el.

Waddoups még decemberben Brownéknak adott igazat, de akkori indoklása szerint az ítélet véglegesítésével meg kívánta várni, hogy a család elő tudja-e teremteni az ügyvédi költséget. A bíró, aki ítéletét szerdán véglegesítette, elrendelte, hogy a védőt Utah állam fizesse ki.

Brownék azt állítják, 2011-ben arra kényszerültek, hogy Utah államból a szomszédos Arizonába, Las Vegasba költözzenek. Az ítélethozatal nyomán a család – Kody, Meri, Janelle, Christine és Robyn Brown, valamint a gyerekeik – hazatérne.

Sean Reyes, Utah állam főügyésze már februárban kilátásba helyezte, hogy meg kívánja fellebbezni az ítéletet. Hasonlóképpen felsőbb szintű szövetségi bírósághoz kívánnak fordulni Brownék is.

Kimaradt?