Szexuálisan bántalmaztak 1400 gyermeket Angliában

Gyermekek ellen tömegesen elkövetett szexuális bűncselekményeket tárt fel egy kedden nyilvánosságra került szakértői jelentés Angliában.

Az észak-angliai Rotherham nagyváros tanácsának megbízásából elkészített feltáró jelentésből kitűnik, hogy a vizsgált - 1997-től 2013-ig terjedő - időszakban legalább 1400 gyermeket ért nem egyszer brutális szexuális bántalmazás.

A vizsgálat vezetője, Alexis Jay professzor - a skót kormány volt szociálisügyi főtanácsadója - a tanulmányban hangsúlyozta: senki nem tudja, hogy pontosan hány gyermek ellen követtek el ilyen bűncselekményeket Rotherhamben és környékén az elmúlt másfél évtizedben. A professzor szerint a vizsgálati jelentést összeállító stáb "óvatos becslése" szerint legalább 1400 gyermekkorú sértettről lehet szó.

A jelentésben úgy fogalmaznak, "nehéz szavakkal leírni" a gyermekek által elszenvedett bántalmazások brutalitását. Előfordult, hogy 11 éves vagy még fiatalabb kislányokat csoportosan erőszakoltak meg felnőtt férfiak. Más esetekben benzinnel locsoltak le gyermekeket és felgyújtással fenyegették őket. Sok gyermeket lőfegyverrel kényszerítettek arra, hogy társaik brutális megerőszakolását végignézzék, és azzal fenyegették meg őket, hogy velük is ez történik, ha bárkinek elmondják, amit láttak - áll a vizsgálati jelentésben.

Alábecsülték a helyzet súlyosságát

A városi tanácshoz és a rendőrséghez érkeztek bejelentések a bűncselekmény-sorozatról, de az illetékesek vagy alábecsülték a helyzet súlyosságát, vagy azért nem léptek, mert attól tartottak, hogy rájuk sütik a rasszizmus bélyegét - áll a jelentésben. A bűncselekmények zöme ugyanis a város pakisztáni közösségében történt, és az elkövetőket az áldozatok nagy többsége "ázsiaiként" írta le.

Öt embert már 2010-ben börtönbüntetésre ítéltek gyermekkorú lányok elleni szexuális bűncselekményekért, de a tanulmány szerint a bűncselekmény-sorozat gyakorlatilag a mai napig folytatódik. A vizsgálati jelentés keddi közzététele után azonnali hatállyal lemondott tisztségéről Rotherham város tanácsának elnöke, Roger Stone, aki 2003 óta vezette az önkormányzati testületet.

Súlyosabbnál súlyosabb pedofil esetek

Nagy-Britanniában az utóbbi időszakban egyre-másra derül fény súlyosabbnál súlyosabb pedofil bűncselekményekre, amelyeket az elmúlt évtizedekben követtek el, és a vádlottak között számos ismert és befolyásos közéleti személyiség is szerepel.

Nemrég ítélték nyolc év börtönre a brit celebvilág egykori első számú PR-menedzserét, a 71 éves Max Cliffordot fiatalkorú lányok és fiatal nők sérelmére évtizedekkel ezelőtt elkövetett sorozatos szexuális bűncselekmények miatt. Clifford legfiatalabb áldozata a beterjesztett bizonyítékok alapján egy 12 éves kislány volt.

Nem sokkal korábban kiderült az is, hogy a BBC valaha legnépszerűbb könnyűzenei műsorvezetője, a 2011 októberében 84 évesen elhunyt Sir Jimmy Savile évtizedeken keresztül szintén súlyos szexuális bűncselekményeket követett el gyermekek ellen. Savile bűncselekményeinek legfiatalabb sértettje 5 éves volt.

A néhai műsorvezető dokumentálható bűncselekményeinek sorozata 54 évet ívelt át, és Savile-t többen fel is jelentették, annak idején azonban egyik bejelentést sem vizsgálták ki részletesen a hatóságok; az áldozatok szerint azért, mert egyszerűen nem hittek nekik.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?