Obama és Merkel szerint provokáció az orosz konvoj

Barack Obama amerikai elnök és Angela Merkel német kancellár telefonon vitatta meg álláspontját arról, hogy pénteken az orosz humanitárius konvoj engedély nélkül hatolt be Ukrajna területére.

Beszélgetésükről közleményt adott ki a Fehér Ház. Egyetértettek abban, hogy Oroszországnak ki kell vonnia a konvojt Ukrajna területéről, és el kell fogadnia azokat a feltételeket, amelyekről korábban megegyezett Ukrajnával és a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságával (ICRC). Obama és Merkel aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy orosz csapatokat vontak össze az ukrán határnál. Megismételték, hogy Oroszország támogatást nyújt a kelet-ukrajnai szakadároknak, és ezzel hozzájárul az ukrajnai válság veszélyes súlyosbodásához.

Kijev engedélye és a Nemzetközi Vöröskereszt kísérete nélkül útnak indult pénteken Ukrajnába az orosz humanitárius segélyt szállító konvoj, és mind a 262 kamion elérte Luhanszk városát. Ukrán részről ezt a nemzetközi jog megsértésének, közvetlen katonai agressziónak minősítették, míg Moszkva azzal indokolta lépését, hogy "kimerült minden ürügy", amellyel az ukrán fél tovább akarta késleltetni a több mint egy hete a határ orosz oldalán veszteglő segélyszállítmány átkelését.

Az incidensnek szentelte rendkívüli zárt ülését helyi idő szerint péntek este az ENSZ Biztonsági Tanácsa. A tanácskozás után Mark Lyall Grant brit ENSZ-nagykövet közölte újságírókkal, hogy egy BT-tagország sem kelt Moszkva védelmére, és sokan minősítették törvénytelennek és egyoldalúnak lépését.

Vitalij Csurkin orosz ENSZ-nagykövet ugyanakkor azt kifogásolta, hogy több BT-tagot nem is a kelet-ukrajnai humanitárius katasztrófa aggasztotta, hanem az orosz segélykonvoj esete. Csurkin elmondta: a BT-ülésen felszólalva kifejtette, hogy Oroszország azután indította útnak a konvojt, hogy hivatalos engedélyt kapott rá Kijevből. Arról is tájékoztatott felszólalásában, hogy Oroszország kapcsolatban áll az ukrán hatóságokkal, és reméli, hogy nem lesznek gondok a segély szétosztásával. Az orosz ENSZ-nagykövet szerint a vita után némileg lenyugodtak a kedélyek a BT-ben.

Kapcsolódók

Kimaradt?