Újabb választási kampány kezdődött Magyarországon

Szombaton kezdődik a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint a nemzetiségi önkormányzati képviselők választásának kampánya Magyarországon.

Áder János köztársasági elnök július 23-án írta ki az önkormányzati választások időpontját október 12-ére, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) pedig július 29-én tűzte ki a nemzetiségi önkormányzati képviselők választását a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásának napjára.

Október 12-én a helyi önkormányzati választáson 3177 településen választják meg - a korábbi évektől eltérően négy helyett öt évre - a települési vezetőket és a képviselő-testületeket, a választáson 8 millió 184 ezer választópolgár vehet részt. Voksolhatnak a magyarországi lakcímmel rendelkező magyar állampolgárok, valamint a magyarországi lakhellyel rendelkező uniós állampolgárok és bevándoroltak, menekültek, letelepedettek is. 

Bár a voksolásokat már július végén kitűzte a köztársasági elnök és az NVB, a választást megelőző kampány a választási eljárásról szóló törvény szerint csak a voksolás előtt 50 nappal kezdődik, és a szavazás napjáig, a voksolás befejezéséig tart.

Kimaradt?