Vasárnap feloszlathatják az ukrán parlamentet

Jogilag augusztus 24-én, épp Ukrajna függetlenné válásának évfordulóján nyílik lehetőség az ukrán parlament feloszlatására - közölte csütörtökön Petro Porosenko ukrán elnök. Az ukrán államfő hivatalos honlapján nyilvánosságra hozott közleményében Porosenko beszámolt arról, hogy a feloszlatás kérdésében még egyeztetéseket folytat a frakciókkal és a parlament vezetésével.  

Hangsúlyozta, hogy döntését az ukrán nép akaratának rendeli alá. „A nép pedig a hatalom újrarendeződését akarja és átvilágítást" - szögezte le, hozzátéve, hogy szerint a választások megtartása "az átvilágítás legjobb formája". Az elnök rámutatott arra, hogy a felmérések szerint az ukránok több mint 80 százaléka előre hozott parlamenti választásokat akar. 

Az ukrán alkotmány szerint az államfő akkor oszlathatja fel a törvényhozást és írhat ki új választásokat, ha a kormánykoalíció felbomlása után harminc napon belül nem jön létre új kormánytöbbség a parlamentben. 

Olekszandr Turcsinov házelnök július 24-én jelentette be a többségi koalíció felbomlását, amelyet az államfő mögött álló Ütés párt kezdeményezett, és amelyhez csatlakozott a nacionalista Szabadság párt is. Képviselőik szavai szerint azért, hogy így nyújtsanak lehetőséget az államfőnek a parlament feloszlatására és a rendkívüli választások kiírására. A koalíció felbomlását Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök pártja, a Haza pártszövetség nem támogatta. A kormányfő benyújtotta lemondását, amelyet azonban a parlament nem támogatott, így továbbra is ő maradt a miniszterelnök. Az előre hozott parlamenti választások kérdése kis híján belpolitikai válságot okozott a háború sújtotta országban.

Kimaradt?