Üzent az iszlamistáknak a lefejezett újságíró édesanyja

James Foley édesanyja arra kérte fia elrablóit, hogy engedjék szabadon a foglyaikat. Diane Foley egy közleményben rendkívüli fiúnak, testvérnek, újságírónak és személyiségnek nevezte fiát, akit egy kedden megjelent videó szerint lefejezett az Iszlám Állam egyik álarcosa.

Román idő szerint délutánig nem közölték hivatalos forrásból, hogy hiteles-e az a videó, amelyen az Iszlám Állam egyik feketébe öltözött álarcosa lefejez egy férfit. 17 óra után azonban több helyen is megjelent a hír, hogy a Fehér Ház megerősítette: a felvételen valóban James Foley látható.

Az Üzenet Amerikának című felvételt a YouTube-ra tették fel kedden, megjelent a Twitteren is, de az ismertebb közösségi oldalak a sokkoló tartalom miatt letiltották. A videóból kivett képekkel azonban tele van a világháló.

A felvétel valahol egy sivatagban készült. A kivégzés előtt megszólalt egy narancssárga ruhába öltöztetett, kopaszra nyírt férfi, aki valószínűleg olyan szöveget mondott el, amilyenre a fogva tartói kényszerítették. Gyilkosa is angolul beszél, brit akcentussal, és közben a késével hadonászott. Az amerikai újságíró édesanyja tényként kezelte már fia halálát a Fehér Ház bejelentése előtt is.

Az iszlamisták a sivatagban térdepeltettek egy másik férfit is. Ő egy másik elrabolt újságíró, Steven Sotloff, akinek sorsa a fekete késes gyilkos szerint Barack Obama amerikai elnök kezében van – vagyis állítólag megmenekülhet a kivégzéstől, ha az amerikaiak leállítják az iraki légicsapásokat.

„Könyörgünk az emberrablóknak”

James Foleyt 2012 novemberében rabolták el Szíriában, ahonnan a GlobalPostnak tudósított. A szabadúszó amerikai újságíró nem először esett fogságba: 2011-ben 45 napig tartották fogva Líbiában.

Édesanyja közleményében azt írta: a fia az életét adta azért, hogy megmutathassa a szíriai emberek szenvedését. Diane Foley arra kérte "könyörögve" az emberrablókat, hogy engedjék szabadon a foglyaikat, mert ők ugyanolyan ártatlan emberek, mint a fia, és az amerikai kormány politikáját nem tudják befolyásolni – olvasható a Reuters hírügynökség tudósításában.

A másik amerikai újságíró, akinek az élete valószínűleg komoly veszélyben van, Steven Sotloff, ő tavaly júliusban tűnt el Szíriában, Aleppo környékén. Ő is szabadúszó, egyebek mellett a Time-nak, a World Affairs-nek és a National Interestnek dolgozott.

Kapcsolódók

Kimaradt?