Visszafogottságot kér Törökországtól az ENSZ

Az Akcakale elleni szíriai tüzérségi támadás "rávilágít arra, milyen súlyos hatást gyakorol a szíriai válság a szomszédos országok biztonságára, a térség békéjére és stabilitására", állapította meg csütörtök éjjeli ülésén az ENSZ Biztonsági Tanácsa. A BT nyilatkozatában elítélte a törökországi falu elleni támadást, és a hasonló lépések azonnali beszüntetését követelte.telabyad

Ugyanakkor visszafogottságra szólították a támadás óta folyamatos megtorló akciókat végrehajtó Törökországot is, melynek a parlamentje csütörtökön arra is felhatalmazta a hadseregnek, hogy akár gyalogsági alakulatokkal is átlépje a határt, és behatoljon Szíriába.

A szíriai kormányhadsereg szerdán lőtt ki aknákat a közvetlenül a határ mellett fekvő Akcakaléra. A támadásban egy asszony és öt gyerek vesztette életét. A határ szíriai oldalán az előző napokban indított akciót a kormányhadsereg a felkelők ellen.

A Biztonsági Tanács csütörtöki nyilatkozatában egyértelműen Szíriát tette felelőssé a történtekért.

Törökország a határmenti szíriai katonai létesítmények tüzérségi bombázásával felelt a provokációra. Az invázióra is lehetőséget adó parlamenti határozatot viszont a kormány csak fenyegetésnek szánta, az Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök környezete szerint nem jelent hadüzenetet.

Kimaradt?