Donyeck-közeli várost foglaltak vissza az ukránok

Az ukrán fegyveres erők ellenőrzésük alá vonták a Donyeck közelében lévő Ilovajszkot – közölte szerdán a Nemzeti Gárda sajtószolgálata. Hozzátették, hogy vannak még oroszbarát lázadók a városban, és ők ellentámadásokat indítanak. A Donyeck megyei kormányzóság adatai szerint az elmúlt 24 órában 34 civil halt meg és 29 sebesült meg a harcokban.

Anton Herascsenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója Kijevben újságíróknak azt mondta, hogy eddig nyolc szeparatistát fogtak el Ilovajszkban, köztük egy Oroszországban jól ismert költőt. Jurij Jurcsenko állítólag Párizsból érkezett Kelet-Ukrajnába, hogy a szakadárok oldalán harcoljon.

A Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács szóvivője szerint egy nap alatt kilenc katona esett el és 22 sebesült meg az övezetben. Andrij Liszenko beszámolt arról is, hogy a szakadárok a Donyeck melletti Makijivka lakóövezeteit és ipari létesítményeit lőtték tüzérséggel. Az egyik lakónegyed kellős közepén ástak lövészárkot a szeparatisták, az ott lakók tiltakoztak ez ellen.

A szóvivő tájékoztatása szerint továbbra is heves harcok folynak Luhanszk közelében azon a területen, ahol két napja rakétacsapás ért egy menekülteket szállító konvojt. Az eddigi információk alapján 17 menekült halt meg, hat sérültet a luhutinei kórházban ápolnak.

Kimaradt?