Legalább 500 embert kivégeztek Irakban

Az iraki jazidi etnikai kisebbség legkevesebb félezer tagját ölték meg a lázadó szunnita Iszlám Állam (IÁ) erői északi offenzívájukban - mondta vasárnap az iraki emberjogi miniszter a Reuters hírügynökségnek.

Mohamed Sía asz-Szudáni elmondása szerint a fegyveres támadók élve temették el néhány áldozatukat, köztük nőket és gyerekeket, tömegsírokba szórva szét őket a városban és környékén, és magukkal hurcoltak mintegy 300 nőt rabszolgának. "Meggyőző bizonyítékaink vannak Szindzsárból és egyes esetekben a halálból menekülőktől, valamint a bűntettek helyszíni képeiből, hogy az Iszlám Állam bandái legalább 500 embert végeztek ki Szindzsár bevétele után" - közölte a miniszter.

Szindzsár városa és hegyvidéke a jazidik ősi otthona, akiket a szunnita szélsőségesek "sátánimádóknak" tartanak. A jazidi szekta hívei javarészt a Moszul környéki kurd lakosság köréből kerülnek ki, de kisebb közösségeik előfordulnak Szíriában, Iránban, Örményországban, Törökországban és Grúziában is. Becslések szerint mintegy 500 ezren tartoznak hozzájuk.

A közösség három képviselővel rendelkezik az iraki parlamentben. Ősi gyökerekből táplálkozó monoteista vallásuk egyes elemei az égitestek óbabilóni kultuszára, mások a Mithrász-kultuszra vezethetőek vissza. Hatással volt rá a zoroaszteri vallás, a kereszténység, sőt bizonyos mértékig az iszlám is.

Ennek ellenére a szekta és a muzulmánok között régi ellentétek feszülnek. Volt példa arra, hogy jazidik egy csoportja halálra kövezett egy 17 éves lányt, aki a hagyományokat megsértve megszökött és férjhez ment egy muzulmán férfihoz. Szunnita szélsőségesek bosszúból ezután Moszul közelében 23 jazidit mészároltak le.

Vasárnap délben lejárt az a határidő, amelyet mintegy 300 jazidi család kapott a felkelőktől, hogy áttérjen a muzulmán vallásra, különben az IÁ kivégzi őket. Egyelőre nem tudni, hány család engedelmeskedett az ultimátumnak, de jazidik és keresztények tízezrei menekültek már el életüket féltve a dzsihadisták elől a kurd régió fővárosa, Erbíl irányában. Illetékesek szerint közel húszezer embernek úgy sikerült épségben elmenekülnie, hogy átjutott Szíriába, majd onnan kurd erők kíséretében tért vissza iraki területre.

Kapcsolódók

Kimaradt?