Több halottja is van a dél-nyugat kínai földrengésnek

A legutóbbi hivatalos adatok szerint tovább nőtt a halottak száma a vasárnapi Jünnan-tartománybeli földrengést követően, a hatóságok fokozott fertőzésveszélyre figyelmeztetnek.

A tartományi polgári ügyekért felelős hivatal csütörtök esti tájékoztatása szerint a 6,5-ös erejű földrengés áldozatainak száma 615-re nőtt, legtöbben, 526-an a rengés központjában, Lutien megyében veszítették életüket. A sebesültek száma 3143, közülük 343-an kritikus állapotban vannak, 114 embert továbbra sem találnak a hatóságok. A túlélők megtalálására szerdával kezdődően minimális az esély  - készítették fel a legrosszabbra a hatóságok a szeretteiket elvesztőket. A földrengés következtében több, mint 80 ezer ház omlott össze, további csaknem 130 ezer rongálódott meg, összesen 230 ezer embert kellett otthonából kitelepíteni. A mentési munkálatokban mintegy 1200-an vesznek részt.

A hatóságok a párás, meleg időjárás és a korábbi esőzések okozta áradások miatt a térségben járványveszélyre figyelmeztettek, a helyzetet az átmeneti gyógyszerhiány és a tiszta ivóvíz korlátozott mennyisége is nehezíti. Ho Csing-hua, a nemzeti egészségügyi és családtervezési bizottság járványügyi osztályának helyettes igazgatója a tüdőgyulladás terjedésének veszélyére hívta fel a figyelmet, mondván a tartományban a szerencsétlenség előtt is a nemzeti átlagnál magasabb volt az ilyen megbetegedések aránya. A helyzet ugyanakkor kezelhető, a hatóságok magabiztosak a kór feltartóztatását illetően - mondta Ho.

A kínai kormány a szerencsétlenség kezelésére elkülönített eredeti 600 millió jüanos alapot 1,6 milliárd jüannal emelte meg a hét közepén, emellett a térségbe több mint 330 millió jüan adomány és 100 millió jüan értékű tárgyi segítség érkezett.

Kapcsolódók

Kimaradt?