Meghalt az ebola első, afrikai kontinensen kívüli áldozata

Úgy tűnik, hogy meghalt az ebola első, afrikai kontinensen kívüli áldozata. A férfi Szaúd-Arábiában halt meg, de a vírust - ha tesztje valóban pozitív - nagy valószínűséggel egy korábbi utazásán kapta el Sierra Leonéban.

Az Egészségügyi Világszervezet Vészhelyzeti Bizottsága kétnapos konferenciába kezdett, hogy eldöntse: milyen további teendőket sürget a betegség terjedése. Közben Amerika elrendelte a legmagasabb szintű egészségügyi készültséget.

Az Egyesült Államok legutóbb 2009-ben, a H1N1 influenzajárvány idején rendelt el hasonló készültséget. Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerhatóság (FDA) szerdán engedélyezte egy Pentagon által kidolgozott, azonnali Ebola-diagnózisteszt (az úgynevezett DoD EZ1 Real-time RT-PCR Assay) külföldi alkalmazását katonák, segélymunkások és segélyakciók résztvevői körében.

Barack Obama elnök az amerikai-afrikai csúcstalálkozót lezáró sajtóértekezletén kijelentette, hogy a minden kétséget kizáró, tudományos bizonyítottság híján korai lenne még engedélyezni annak az ígéretes, ZMapp elnevezésű Ebola-gyógyszernek az alkalmazását, amely a jelentések szerint javított két, vírussal megfertőződött amerikai segélymunkás állapotán. Obama úgy vélekedett, hogy járvány feltartóztatása érdekében jelenleg elsősorban a közegészségügyi intézkedésekre kell összpontosítani.

Kapcsolódók

Kimaradt?