Orosz hackerek 1,2 milliárd jelszót szereztek meg

A példátlan mértékű hackertámadásra egy amerikai biztonsági vállalat derített fényt. A támadás 420 ezer oldalt érint világszerte.

Egy orosz számítógépes kalózcsoport mintegy 1,2 milliárd felhasználói nevet és jelszót lopott el amerikai és más külföldi társaságok honlapjáról - adta hírül a The New York Times. A példátlan mértékű adatlopásra egy milwaukee-i vállalat, a világhálón történő biztonsági visszaéléseket kiszűrő Hold Security derített fényt. A hackertámadás világszerte 420 ezer internetes oldalt érint, hogy melyeket, arról a cég nem közölt információt.

A kedden közzétett jelentés szerint az orosz hackereknek egyúttal sikerült hozzáférniük mintegy 500 millió e-mail fiókhoz is. "A kalózok nem csak amerikai vállalatokat vettek célba, hanem mindenféle internetes oldalt, amit csak elértek. Az érintettek között vannak a Fortune 500-as listán található vállalatok és az egészen kis honlapok is" - közölte az amerikai napilappal Alex Holden, a Hold Security alapítója, aki szerint ezeknek az internetes oldalaknak a többsége továbbra is sebezhető.

A The New York Times szerint a hackerek száma legfeljebb tucatnyi, huszonéves férfiakról lehet szó.

Kimaradt?