Szovjet technológiát használnak az ukrán szakadárok

Ötvenéves ugyan a szovjet eredetű Grad-rakétarendszert szállító Ural teherautó, de még mindig a legjobban bevethető fegyvernek számít – írja az origo.hu.

A képeken és a beszámolókban a tüzérségi eszközök alapvetően két csoportját említik mind a tudósítások, mind az ukrán kormányzati források: a tarackokat és a rakéta-sorozatvetőket. Az utóbbiak határhoz közeli jelenlétét és támadásait az amerikai kormányzat hírszerzési adatokkal, műholdas felvételekkel is igyekszik alátámasztani.

Oroszország  tagadja, hogy a kormányellenes erőknek adott volna át tarackokat vagy önjáró rakéta-sorozatvetőket, vagy maga támogatná tűzcsapásokkal az egyre kisebb területre visszaszoruló kormányellenes, oroszbarát erőket.

Az eddigi legtöbb információ a BM-21 Grad (9K51) rakéta-sorozatvetőről jelent meg, melyet mind Oroszország, mind Ukrajna hadrendben tart. A kiváló terepjáró képességű Ural katonai teherautók különböző változataira szerelt rendszer 122 mm-es, nem irányított föld-föld rakétái az alkalmazott rakétaváltozattól függően 15-40 kilométeres távolságra juttatják el a 18-25 kilogrammos repesz-romboló tölteteket.

A videók és fényképek másik gyakori szereplője a Mszta-család. A 152 mm-es tarack vontatott változata a 2A65 Mszta-B tarack, mely közel 30 kilométeres hatótávolsággal képes a repesz-romboló vagy éppen harckocsik elleni résztölteteket szóró lövedékeit a célba juttatni. A löveggel 8 lövedékből álló gyorstüzet lehet leadni, de folyamatos tüzelés során percenként 1 lövést tud leadni – ez a jelenlegi, alacsony intenzitású konfliktusban bőven elegendő lehet. A tarack 25-29 kilométeres hatótávolságot képes elérni, az alkalmazott gránáttól függően.

Az Akácija az 1967-ben elkezdett szovjet hadiipari fejlesztés eredménye. 1971-ben állt hadrendbe és igen keresett exportcikké vált mind az egykori Varsói Szerződés tagállamai, mind a Szovjetunió által megbízhatónak ítélt országok között. A Szovjetunió felbomlása után számos utódállam haderejében jelent meg a 2Sz3, több modernizációs program is született élettartamának meghosszabbítására, védelmének támadó képességének javítására.

Kapcsolódók

Kimaradt?