John Kerry megemlékezett a roma holokauszt 70. évfordulójáról

Nyilatkozatban emlékezett meg John Kerry amerikai külügyminiszter arról, hogy 1944. augusztus 2-án a nácik egyetlen éjszaka alatt 2879 romát - köztük egész családokat - gyilkoltak meg az auschwitz-birkenaui koncentrációs tábor gázkamráiban.

Az amerikai diplomácia vezetője emlékeztetett arra, hogy haláltáborba 11 országból 23 ezer romát szállítottak, akik közül 19 ezren vesztek oda, de a nácik által megszállt területeken több olyan település is volt, amelyek határában a nácik tömegsírba lőtték a romákat.

Kerry szerint az emberek közös felelőssége, hogy keményen ellenálljanak vakbuzgóságnak és az igazságtalanságnak. A romaellenes rasszizmus ma is tovább él - fogalmazott, és hozzáfűzte, hogy a fajgyűlölet mindenütt fenyegetést jelent az emberek számára, akárhol jelenjen is meg. "El kell utasítanunk mindenfajta előítéletet, bárhol bukkanjon is fel, mert tudjuk, hogy a gyűlölet szavai túl gyakran válnak gyűlöletcselekménnyé" - jelentette ki.

Kerry rámutatott, hogy a romák holokauszt alatt átélt sorsának oktatása kritikus fontosságú az előítéletek leküzdésében. Méltatta Németország arra irányuló erőfeszítéseit, hogy megemlékezzen a nácik roma áldozatairól, beleértve azt is, hogy Berlinben két évvel ezelőtt egy, az ő emlékük előtt tisztelgő emlékművet avattak fel. „Tudunk tanulni a történelemből, és együtt meg tudjuk változtatni annak menetét a jövő nemzedékei számára" - hangoztatta közleményében John Kerry.

Kimaradt?