Nekiment Orbánnak a New York Times, szankciókat követel

Szerkesztőségi véleményben követeli a New York Times az Európai Bizottságtól, hogy csökkentse a Magyarországnak szánt támogatásokat és indítsa el az ország szavazati jogának felfüggesztését lehetővé tevő eljárást az EU alapelveinek megszegése miatt.

Keményen bírálta Orbán Viktort és kormányát a New York Times 18 újságíróját tömörítő - és írásaiban a szerkesztő és a kiadó véleményét is képviselő - szerkesztőségi testülete.

Szerintük az EU-nak csökkentenie kellene a Magyarországnak a következő hat évre megszavazott közel 22 milliárd eurós támogatást és meg kellene indítania az ország szavazati jogának felfüggesztését lehetővé tevő eljárást is.

Az Európai Unió tesztje című szerkesztőségi vélemény Orbán Viktor elhíresült tusnádfürdői beszédének apropóján ír a magyarországi helyzetről. 

Tusnádfürdőn a magyar kormányfő úgy fogalmazott, hogy az új magyar államszerveződés alapja egy munkaalapú állam, amely nem liberális természetű, a liberális társadalomszervezési elvekkel, módszerekkel pedig szakítani kell. Ma a világ azokat a rendszereket próbálja megérteni, amelyek nem nyugatiak, nem liberálisok, talán nem is demokráciák, és mégis sikeresek, az elemzések sztárjai pedig Szingapúr, Kína, India, Oroszország, Törökország - tette hozzá akkor.

A New York Times most azt is felidézte, Orbán szerint egy ilyen állam kialakításának az uniós tagság nem lehet a gátja. A lap szerint 2010 óta a kormány az intézkedéseivel a jogállamiságot ássa alá, a sajtószabadságot rombolja, a civil szervezetek ellen intéz támadást és növeli a végrehajtó hatalom erejét.

"Orbán azt hiszi, hogy semmit sem kockáztat" - fogalmazott az írás, amely szerint Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének válaszában tovább kell mennie a szokásos dorgálásnál és kéztördelésnél.

"A bizottság azzal kezdhetné, hogy csökkenti azt a 21,91 milliárd eurót, amelyet az Európai Unió 2014 és 2020 között Magyarországnak szán az infrastrukturális fejlesztések finanszírozására" - tették hozzá.

A lap szerint ugyancsak eljárást kellene kezdeményeznie az Európai Unióról szóló szerződés 7. cikkére hivatkozva, amely lehetővé teszi, hogy megvonják a szavazati jogot attól a tagállamtól, amelyben komolyan felmerül a 2. cikkben felsorolt értékek megsértése, beleértve a jogállamiságot, a szabadságot, a demokráciát és az emberi jogokat.

"A bizottság komolyan csökkentené saját hitelességét, ha elmulasztana lépéseket tenni Magyarország szankcionálása érdekében ezen értékek szisztematikus megsértése miatt" - tette hozzá a szerkesztőségi állásfoglalás.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?